Connect with us

Hirdetés

technokrata

Milyen lett az Intel operációs rendszere?

Laptop

Milyen lett az Intel operációs rendszere?

Már ki lehet próbálni a netbookokra optimalizált szoftvert.

Tavaly novemberben írtunk utoljára az Intel fejlesztette operációs rendszerről, időközben azonban a szoftver olyan fejlődésen ment keresztül, hogy érdemes újra megvizsgálni. Ha valaki nem lenne képben: a Moblin névre keresztelt OS-t az Intel fejleszti, nyíltforrású, linuxos disztribúciók alapján. A chipgyártó vállalat fő célja nem az asztali Windows-ok egyeduralmának megtörése, hanem olyan operációs rendszer létrehozása, amely kifejezetten netbook környezetre terveztetett. Ezzel nem titkoltan az elaggott, nem erre a környezetre kifejlesztett, mégis, a szegmenst uraló Windows XP-t szeretné kiváltani.

Rátérve a konkrétumokra: a múlt héten alfa státuszba jutott a fejlesztés, minek köszönhetően az SSE3-at támogató Intel processzorok tulajdonosai már ki is próbálhatják, mire képes (innen tölthető le). Néhány funkció, amivel már rendelkezik a Moblin: néhány másodperces bootolás (Fastbook), grafikus kezelőfelület, 3D-s megjelenítés. Igaz, teljesítmény tekintetében bőven van még mit optimalizálni, der nem szabad elfelejteni, hogy az operációs rendszer alfa állapotban van.

Az Intel eddig a következő netbookokon tesztelte le a Moblin Alpha 2 működését: Acer Aspire One, Dell Mini 9, Asus Eee 901. Mindazonáltal nem az egyetlen versenyző a szegmensben – a Jolicloud is ígéretes fejlesztésnek tűnik.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés