Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vége a hamis CD-k korának?

Laptop

Vége a hamis CD-k korának?

Könnyen megkülönböztethetők a hamis és az eredeti korongok egymástól

Spanyol kutatók szerint a kalóz lemezek napjai meg vannak számlálva, köszönhetően annak a technológiai újításnak, melyet nemrég fejlesztettek ki a grenadai egyetemen. Ennek révén az eredeti CD-k és DVD-k könnyedén megkülönböztethetőek lesznek az illegálisan másoltaktól – írta a CyberZest portál alapján a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület hírlevele.

A technológia alapja egy olyan fénytörés a lemez felszínén, mely a használója, vásárlója számára egyértelművé teszi, hogy legális termékkel vagy hamisítvánnyal van-e dolga. A most kifejlesztett technológiát eddig CD-ken és DVD-ken tesztelték, az eljárás szabadalmaztatása már folyamatban van. A kutatók tervei között szerepel, hogy a jövőben az újabb adathordozók, így a Blu-Ray védelme érdekében továbbfejlesztik az eljárást.

Mivel a CD (és a DVD) a legelterjedtebb formája a digitális tartalmak terjesztésének, illegális másolásuk és terjesztésük hatalmas méreteket ölt, komoly anyagi veszteséget okozva ezzel az eredeti gyártók számára. 2008 őszén például a nagy-britanniai Manchesterben félmillió darab, közel másfél millió font értékű kalóz DVD-t találtak a hatóságok. Magyarországon az eddigi legnagyobb fogást az év szeptemberében lefoglalt 100 ezer darab, közel 50 millió forint értékű hamis lemez jelentette.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés