Connect with us

Hirdetés

technokrata

Netbook az ágyban, a vonaton, játék közben…

Laptop

Netbook az ágyban, a vonaton, játék közben…

Több szempontból is formabontó a Toshiba NB100-asa – kipróbáltuk, mennyire.

Az elmúlt néhány hónapban sorra jelentek meg a nevesebb gyártók saját netbook-koncepciójukkal, melynek eredményeként az egy évvel ezelőtt alig létező szegmenst mára már majdnem hasonló „kavalkád” jellemzi, mint a „hagyományos” laptopokét. Itt van tehát az ideje, hogy megismerkedjünk a kategória egyik új szereplőjével, a Toshiba NB100-as készülékével.

Tudni kell, hogy a netbookokat az ésszerű spórolás jellemzi: mind méretben, mind költségben. Az előbbi az NB100-as esetében a 8,9 colos kijelzőben materializálódik, míg az utóbbi a mérsékelt árban. Viszont le kell mondanunk néhány dologról, úgymint optikai meghajtó, kényelmes méretű billentyűzet és főként a nagy számítási teljesítmény. Ugyanakkor hosszú üzemidőt és minden korábbinál nagyobb mobilitást kapunk – ha ezeket a feltételeket elfogadjuk, akkor nekünk találták ki a netbookokat.

A Toshiba NB100-as készüléke a vállalattól megszokott szürke-fekete designt kapta (de létezik pezsgőszínű változat is), bár a nyáron megújult Satellite elegáns csíkozott, lakozott kialakításának nyoma sincs. Az egyszerűségre való törekvés jellemzi a laptop minden szegletét, aminek egyik eredménye a zsúfolt, ám minden extrától mentes, 80 gombos billentyűzetpanel is. Míg a nagyobb modelleknél megszokott, hogy a standard gombokon túl számos egyéb funkcionalitást kapunk – hangerőszabályzás, multimédiás és programozható gombok -, addig a vállalat ultrahordozható eszköze esetében csupán a bekapcsoló gomb töri meg a panel monotonitását.

Magyarázatot igényel a zsúfoltság kifejezés. Arról van szó, hogy a 8,9 colos képmérethez egyszerűen nem lehet teljes méretű billentyűzetet mellékelni, a Toshibának muszáj volt kicsit zsugorítania a gombokon. Ennek eredményeként az első pár órában szokni kell az NB100-as használatát, mivel az egyes billentyűk a megszokotthoz képest kisebb méretűek és egymáshoz közelebb helyezkednek el. Sajnos a backspace és a jobboldali shift gomb nagyon picire ment össze, és természetesen szó sincsen különálló numerikus billentyűzetről (azonban az FN+F11 kombinációval előcsalható az alfanumerikus karakterkiosztás jobboldalán). Vagyis az ismerkedés során szinte garantált a félreütés, azonban a megváltozott méretekhez gyorsan hozzá lehet szokni. Ahogyan a kisméretű touchpadhez is. Gombjai alatt található pár milliméteres helyet ötletesen használta ki a gyártó: ide kerültek a zöld színű állapotjelző LED-ek (akkumulátor, merevlemez, Wi-Fi (narancssárga fénnyel), Caps Lock, Num Lock stb.).

Nem tekinthetünk el az LCD-panel részletes ismertetésétől: a WSVGA azaz 1024×600 pixeles felbontású kijelző kifejezetten internetezésre lett kifejlesztve. Szélesképernyős kialakítása miatt pont elférnek rajta az 1024 pixel széles weboldalak, de az is igaz, hogy gyakran fogjuk használni a gördítősávot, hiszen függőleges irányban nem sok tartalom jeleníthető meg egyszerre. A folyadékkristályos kijelző felett helyezkedik el az 1,3 megapixeles webkamera, melynek bekapcsoltságára egy kék LED hívja fel a figyelmet. Nem látszik ugyan, de higgyük el: a kamera két oldalán található az NB100-as két Wi-Fi antennája. Az LCD alatti helyet is kihasználták a Toshiba mérnökei, ide helyezték a sztereó hangszórókat. Ahhoz pedig, hogy teljes mértékben kommunikációképes legyen a kis masina, egy integrált mikrofon is helyet kapott benne.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés