Connect with us

Hirdetés

technokrata

Notebookdömping jövőre

Laptop

Notebookdömping jövőre

Még olcsóbbak lesznek a hordozható számítógépek?

Közismert, hogy a mai, modern fejlesztési és gyártási környezetben (egy bizonyos határig) annál olcsóbbá válhat valaminek az egységára, minél nagyobb tételben készítik. A laptopok árai is akkor kezdtek leereszkedni a csillagos égből, amikor nem csak néhány (tíz)ezret gyártottak egy-egy szériából, hanem több százezres példányszámban kezdték ontani a gyárak magukból a kis masinákat. Aki azonban azt hitte, hogy mára elértük a termelési csúcsot, az téved. Nem is kicsit…

Egy tajvani sajtótájékoztató keretei között jelentette be az Asustek Computer vezetője, Johnny Shih, hogy jövőre a vállalat nagyjából 70 százalékkal fogja megnövelni az előállított és leszállított notebookok számát. 2008-ra durván 11,3 millió darabot terveztek be a távol-keleti elektronikai óriásnál, 2009-re pedig egy kettest és hét nullát (vagyis 20 milliót) írt a főnök ceruzája. Ha sikerül teljesíteni a célt 2009-ben, akkor azzal az Asus lehet a világ negyedik legnagyobb laptopgyártója. Jelenleg a HP áll az élen, 21,1 százalékos részesedéssel, második az Acer 15,6 százalékkal, harmadik a Dell, 15,3 százalékkal, negyedik pedig a Toshiba 9,8 százalékkal. Csak az ötödik Lenovo (8,1 százalék) után áll az Asus, 6,8 százalékos piaci részaránnyal (az Apple a hetedik, kerek 5 százalékkal).

Shih nem is hagyott kétséget afelől, hogy grandiózus terveik között oroszlánszerepet szánnak a netbook kategóriának – annak a szegmensnek, melyet ugyan a XO laptop hozott lére, de az Asus Eee PC-je hozott be a köztudatba és tett hétköznapivá. Ugyanakkor pont ez az előny, a korai piacra lépés plusza szűnt meg mára, mivel a netbookok piaca mára igencsak zsúfolttá vált. Becslések szerint azért még így is szép szeletet tudhat majd magáénak a távol-keleti vállalat: 2009-re várhatóan 30 milliós darabszámot tesz majd ki a kicsi, könnyű és olcsó laptopok szegmense, amiből az Asustek 8-10 millió egységgel veszi ki a részét.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés