Connect with us

Hirdetés

technokrata

Cáfol az Nvidia

Laptop

Cáfol az Nvidia

Mégsem lépnek ki a piacról.

Amint arról egy hete írtunk, szárnyra kaptak olyan hírek, hogy az Nvidia kivonul a chipkészletek piacáról. Ez azért kényes téma, mert egy ilyen lépéssel a jövőben megszűnne az SLI (most ismert formájában), mivel a cég nem licencelte tovább technológiáját, csak a kész chipeket tette megvásárolhatóvá az alaplapgyártók számára. Az Nvidiától származó déli híd nélkül azonban nem működik a többvideokártyás kialakítás, még a nemrég bejelentett hibrid megoldás sem. Bővebben itt.

Jó darabig nem érkezett hivatalos állásfoglalás az Nvidiától, ám néhány napja végül megszólalt a cég. Eszerint a vállalatnak nincsen terve arra vonatkozóan, hogy kiszáll a chipset üzletből (ez egyébként bevételeinek 17-18 százalékát adja, nagyjából 200 millió dollárt jelent negyedévente), aminek egyik oka, hogy piacon (amely – ne feledjük – az Nvidia számára főként az AMD-s rendszerekre korlátozódik) elért pozíciója igen erős. „A Digitimes története teljesen alaptalan. Nem szándékozunk kilépni a chipset üzletből. Tulajdonképpen sosem voltunk még ilyen erős helyzetben ebben a szegmensben. [..] Jelenleg is új és előremutató MCP termékek tervezésén és piacra hozatalán dolgozunk, mind az AMD-s, mind az inteles platformokat illetően.” – nyilatkozta Bryan Del Rizzo, az Nvidia egyik PR menedzsere.

Hosszú távon azonban mégis erre kényszerülhet a vállalat. Az Nvidia ugyanis nem rendelkezik a QPI busz licencével, vagyis új, Nehalem processzorokat támogató alaplapi chipkészleteket nem tervezhet legálisan. És mindkét nagy CPU-fejlesztő cég fenyegeti az Nvidiát azzal, hogy olyan központi vezérlőegységeket készít, amelyek már integrált grafikus mago(ka)t is tartalmaznak. Ezzel azonban nem csak a chipkészlet piac szűkülhet be az Nvidia számára, hanem a grafikus vezérlők piacán is kevesebb babér teremhet a cégnek.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés