Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lépéshátrányba kerül az Intel?

Laptop

Lépéshátrányba kerül az Intel?

Többszintű technikai problémák a chipgyártónál – az AMD kihasználhatja a lehetőséget.

Múlt héten jelentette be a világ legnagyobb, x86-os processzorokat fejlesztő és gyártó vállalata, hogy igaznak bizonyultak azok a médiaértesülések, miszerint a régóta várt Centrino 2 mobilplatform megjelenése technikai problémák miatt csúszni fog. Az eredetileg az idei év második negyedére tervezett debütálás így nagyjából három hónappal később következhet be; az Intel közlése szerint az iskolakezdési időszakra készen fognak állni (legalábbis az észak-amerikai kontinensen).

Május-június – erre az időpontra várták korábban a Montevina kódnévre hallgató mobilplatform megjelenését. Időközben azonban több ponton is problémája akadt az Intelnek a technika véglegesítésével. Egyrészt az egyesült államokbeli FCC (Szövetségi Hírközlési Hatóság) az új vezetékmentes hálózati vezérlő hitelesítésével kapcsolatban kifogásokat fogalmazott meg, másrészt a GM45 chipkészlet integrált grafikus magja is problémásnak bizonyult. Emiatt a vállalat úgy döntött, hogy elhalasztja a bemutatót – egészen július 14-ig.

Connie Brown, az Intel egyik szóvivője nemrég így nyilatkozott a témát illetően: „Július 14-én mutatjuk be új Core 2 Duo és Core 2 Extreme mobilprocesszorainkat, illetve megkezdjük egyes chipkészleteink szállítását. A teljes Centrino platform nagymennyiségű szállítása néhány héttel később kezdődik meg: augusztus első hetében. Ezeket az extra napokat arra használjuk fel, hogy két, a chipkészlettel és az integrált grafikával kapcsolatban felmerült problémát megoldjunk, illetve kijavítsuk azokat a hibákat, amiket vezetékmentes antennáink tesztelésével kapcsolatban követtünk el.”

Az AMD-nek áll a nyár?
Nagyon jól jött ez a lélegzetvételnyi idő az Intel legfőbb riválisának. A mobilfronton amúgy sem igazán remekelő AMD így nagy versenytársa előtt debütálhat megújult platformjával, a Pumával. Igaz, pár nappal a tajvani Computex kezdete előtt sem lehetett még tudni, hogy vajon bemutatkozik-e a távol-keleti kiállításon az AMD fejlesztése.

Biztos ugyanakkor, hogy milyen technikai paraméterekkel mutatkozik be az újdonság a piacon. A Puma Turion Ultra processzorokra alapulva jelenik meg, illetve egy integrált Mobility Radeon 3200-as grafikus chipet is tartalmazni fog – no és természetesen Wi-Fi lapkát. Lehet különálló grafikus vezérlőkkel szerelten is Pumát kapni majd; ez esetekben az Ati Mobility Radeon 3450-es, 3650-es és 3850-es kártyák biztosítják a 3D-s megjelenítést. Az SSD tömeges megjelenésére ugyanakkor nem szabad számítani: a magas árak miatt az AMD még nem kívánt nagy mennyiséget berendelni a memórialapú háttértárolókból.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés