Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Intel kiűzi a winchestereket?

Laptop

Az Intel kiűzi a winchestereket?

Állítólag komoly lépésre készül a chipgyártó óriásvállalat.

Bizonyára mindenki ismeri az Intel Centrino márkanevét. A mobil platform tulajdonképpen három hardverelemet tartalmaz: a processzort, a vezetékmentes (Wi-Fi) hálózati csatolót, illetve az alaplapi chipkészletet. Ezek együttesen alkotják a Centrino-t, és a Gróf András alapította vállalat nem is engedi a logó kirakását olyan noteszgépre, amelyben nincsen jelen a hardvertriász.

Meghökkentő, de nem hihetetlen, amit nemrég a távol-keleti Digitimes tett közzé: az Intel kibővíteni készül mobil platformját. Ezúttal azonban nem (csak) a már fél évtizede jelen levő elemek megújításáról van szó, hanem arról, hogy a vállalat a Centrino részévé tenné az úgynevezett Solid State Drive-okat (SSD) is. Ezek a memóriaalapú meghajtók mozgó alkatrészek nélkül kínálnak háttértárat – számos előnyük (gyorsak, kicsik, könnyűek, keveset fogyasztanak) mellett azonban egy komoly hendikeppel rendelkeznek: drágák.

Ez azonban megváltozhat, ha az Intel hivatalosan is beemeli a (természetesen saját maga fejlesztette és gyártotta) SSD-ket a Centrino platformba, annak Montevina kódnévre hallgató generációjába. A bemutatkozásra a Digitimes szerint még idén, a harmadik negyedévben sor fog kerülni. Ha hinni lehet a forrásoknak, akkor Intel High Performance SSD néven debütálnak a kis háttértárolók, melyek 2,5 és 1,8 colos fizikai méretben is leszállításra kerülnek, 80 GB-os kapacitás mellett. Még az idén duplájára hízik a tárterület, 2008-re pedig el fogja érni a 250 GB-ot is, állítja a Digitimes.

Amennyiben az Intel valóban megteszi ezt a lépést, akkor már csak a grafikus mag CPU-ba integrálásának kell beérnie, és gyakorlatilag egy kézben tarthatja egy komplett számítógép előállításának lehetőségét. Ez esetben a gyártókra csak a kijelzők, optikai meghajtók előállítása és burkolatba szerelése marad.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés