Connect with us

Hirdetés

technokrata

Esik a Windows ára

Laptop

Esik a Windows ára

A Microsoft jelentős csökkentésre szánta el magát.

Mint írtuk, Redmond idén nyáron tervezi beszünteti a Windows XP hivatalos, mindenki számára igénybe vehető terjesztését. Tavaly ősszel azonban nem várt szegmensben bontakozott ki új igény az operációs rendszer iránt: az ultra olcsó, relatíve kis teljesítményű és méretű laptopok piacán – mint amilyen például az Asus Eee PC-je. Ezek a masinák ugyanis túl „gyengék” a Windows Vistához, de a korábbi asztali operációs rendszer tökéletesen elmuzsikál rajtuk.

Éppen emiatt döntött úgy a Microsoft, hogy ezeknek a hordozható számítógépeknek egészen 2010-ig biztosítani fogja a Windows XP licencelhetőségét. Annak érdekében, hogy az ingyenes Linux disztribúciókkal fel tudja venni a versenyt a zárt forrású, és így fizetős OS, a Bill Gates alapította cég nemrég szokatlan döntésre szánta el magát: bejelentette, hogy jelentős mértékben csökkenteni fogja a Windows XP-k árát. A legtöbb ilyen kis laptopon ugyanis valamilyen Linux fut, pont azért, mert egy 2-400 dolláros masina árába egyszerűen már nem fér bele egy teljes Windows-os licenc.

A kiszivárgott információk szerint kétféle árat érvényesít a piac ezen szegmenségben a Microsoft. 26 dollárt kér egy licencért a fejlődő országokban értékesített olcsó notebookokra való telepítés után, míg a világ többi részén ugyanez 32 dollárjába kerül a forgalmazónak (illetve végül a vásárlónak). A mostani, gyenge dollárt alapul véve még a magasabb ár sem jelent többet 5200 forintnál – ennyiért pedig jogtiszta, eredeti Windows XP-t kap a vásárló a pénzéért.

Nem osztogatja azonban „csak úgy” a licenceket a Microsoft: bizonyos hardveres követelményeknek meg kell felelnie a befogadó számítógépnek. Operatív tárának kapacitása például nem haladhatja meg az 1 GB-ot, képernyőjének mérete pedig 10,2 colnál kisebb kell legyen. Emellett csupán egymagos processzor lapulhat a burkolat alatt, ami (hivatalosan) nem is működhet 1 GHz-esnél nagyobb órajelen. Winchesterkapacitásra is hozott kritériumot Redmond: az olcsó Windows XP-s számítógép merevlemeze nem fogadhat be 80 GB-nál több adatot. Ami viszont talán az egyik legfájóbb pont: ha érintőképernyővel rendelkezik, akkor továbbra is csak teljes árért lehet az OS-t megvenni hozzá.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés