Connect with us
Hirdetés

technokrata

Ha népszerű lesz a memóriás „merevlemez”, beperlik a gyártókat

Laptop

Ha népszerű lesz a memóriás „merevlemez”, beperlik a gyártókat

Perrel fenyegették meg az SSD-gyártókat, ami visszavetheti a flash-alapú eszközök terjedését.

A flash-memóriás háttértárolók, ismertebb nevükön a solid-state diskek (SSD) ugyan minden tekintetben jobbak, mint a mágneses rögzítésen alapuló winchesterek (fogyasztás, melegedés, meghibásodás, sebesség, méret), ám áruk olyan magas, hogy hétköznapi felhasználásuk az elkövetkező egy-két évben nem válik realitássá. A következő évtized elejére azonban megfordulhat a trend, és népszerűbbek lehetnek az SSD-k, mint a winchesterek. Ezt a „buliból” kimaradó gyártók pedig nem nézik jó szemmel.

Ezek egyike a Seagate; a gyártó nemrég jelentette be, hogy amennyiben az SSD-k népszerűsége felível, be fogja perelni az ebben érdekelt vállalatokat. „A Seagate és a Western Digital, mint a merevlemez meghajtók két nagy gyártója, olyan szabadalmakkal rendelkezik, amelyek a fenti adattároló eszközök és a számítógép más elemei közötti kommunikációt írják le.” – mondta William Watkins, a Seagate vezérigazgatója egy, a Fortune magazinnak adott interjújában. Watkins szerint az SSD gyártásában érdekelt cégek (mint amilyen az Intel és a Samsung Electronics) megsértik a Seagate ide vonatkozó szabadalmi jogait. Ennek pedig előbb-utóbb következménye lesz, mondta az igazgató: a Seagate be fogja perelni a szabadalmaival visszaélő vállalatokat. Úgy tűnik tehát, hogy a Seagate a winchesterek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó üzletágára valós fenyegetésként éli meg az SSD jelenséget.

Korábban a Western Digital úgy nyilatkozott az X-bit labs-nek, hogy egyelőre nem érdekeltek sem a hibrid merevlemezek (HHD), sem az SSD-k gyártásában. Annak ellenére sem, hogy a WD partnerkapcsolatokat ápol azzal a Sandiskkel, amelyik a flash-alapú memória-adattárolók piacának egyik vezetője. A Western Digital álláspontja persze nem feltétlenül marad így az elkövetkező években, és akkor könnyen lehet, hogy azzal igyekszik majd piaci pozícióit javítani, hogy perelni fogja riválisait.Szólj hozzá!

További Laptop