Connect with us
Hirdetés

technokrata

Forradalmat indít az Intel a merevlemez-piacon?

Laptop

Forradalmat indít az Intel a merevlemez-piacon?

A memórialapú adattárolók lassú terjedését pörgetheti fel a chipgyártó gigász.

Ismeretes, hogy az Intel nem csak processzorok és alaplapi chipkészletek tervezésével, fejlesztésével és gyártásával foglalkozik, hanem komoly érdekeltsége van a memóriachipek területén is. Ezt, és a rendelkezésre álló hatalmas tőkemennyiség jelentette előnyt akarja saját hasznára fordítani a vállalat, amivel jelentős lökést adhat az SSD-k elterjedésének. A solid state diskek a mágneses adatrögzítésre alapuló winchestereket hivatottak leváltani: a mozgó alkatrészeket nem tartalmazó eszközök kevesebb energiafelvétellel, hőleadással rendelkeznek, emellett gyorsabb működésre is képesek lemezes riválisaikhoz képest.

Van azonban egy komoly hátrányuk: jelentősen drágábbak, mint a winchesterek. Pont ez az oka annak, hogy eddig nem tudtak nem hogy széles körben, de a hordozható számítógépek területén sem elterjedni (habár az első fecskék már megérkeztek). Hamarosan megváltozathat viszont a jelenlegi felállás, köszönhetően az Intel azon törekvésének, hogy nagy kapacitású SSD-kkel árassza el a piacot. Olyan termékvonalat tervez bevezetni a vállalat az idei év második negyedében, melynek tagjai 1,8 és 2,5 colos méretben készülnek, kapacitásuk pedig 80 és 160 GB közötti.

Az asztali winchesterekkel ez még nem veszi fel a versenyt, de a laptopokba szánt háttértáraknál már bőven megfelelő kapacitást kínál. Azt egyelőre nem tudni, hogy teljesítmény tekintetében mit tudnak felmutatni az inteles SSD-k, bár korábban már elhangzott egy utalás erre vonatkozóan. Egy befektetői találkozón Mooly Eden, az Intel mobil platformokért felelős csoportjának vezető menedzsere azt ígérte, hogy a memórialapú megoldások 10-50-szer lesznek gyorsabbak, mint a mechanikai elven üzemelő merevlemezek. Eden konkrét példának a Seagate Momentus 7200-as percenkénti fordulatszámot produkáló, SATA-300 csatolófelülettel bíró winchesterét hozta fel.

Ennél több azonban nem derült ki mostanáig – a részletek valószínűleg a következő Intel Developer Forumon válnak nyilvánossá. Nagy az esély arra, hogy az áprilisi eseményen egyben be is mutatják a vállalat saját gyártású SSD-it, és akkor végre arról is lehullhat a lepel, hogy milyen áron kívánja értékesíteni ezeket az eszközöket az Intel. Ha forradalmat akar csinálni, kedvező árfekvésre számíthatunk.Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin

Hirdetés
Hirdetés