Connect with us

Hirdetés

technokrata

Forradalmat indít az Intel a merevlemez-piacon?

Laptop

Forradalmat indít az Intel a merevlemez-piacon?

A memórialapú adattárolók lassú terjedését pörgetheti fel a chipgyártó gigász.

Ismeretes, hogy az Intel nem csak processzorok és alaplapi chipkészletek tervezésével, fejlesztésével és gyártásával foglalkozik, hanem komoly érdekeltsége van a memóriachipek területén is. Ezt, és a rendelkezésre álló hatalmas tőkemennyiség jelentette előnyt akarja saját hasznára fordítani a vállalat, amivel jelentős lökést adhat az SSD-k elterjedésének. A solid state diskek a mágneses adatrögzítésre alapuló winchestereket hivatottak leváltani: a mozgó alkatrészeket nem tartalmazó eszközök kevesebb energiafelvétellel, hőleadással rendelkeznek, emellett gyorsabb működésre is képesek lemezes riválisaikhoz képest.

Van azonban egy komoly hátrányuk: jelentősen drágábbak, mint a winchesterek. Pont ez az oka annak, hogy eddig nem tudtak nem hogy széles körben, de a hordozható számítógépek területén sem elterjedni (habár az első fecskék már megérkeztek). Hamarosan megváltozathat viszont a jelenlegi felállás, köszönhetően az Intel azon törekvésének, hogy nagy kapacitású SSD-kkel árassza el a piacot. Olyan termékvonalat tervez bevezetni a vállalat az idei év második negyedében, melynek tagjai 1,8 és 2,5 colos méretben készülnek, kapacitásuk pedig 80 és 160 GB közötti.

Az asztali winchesterekkel ez még nem veszi fel a versenyt, de a laptopokba szánt háttértáraknál már bőven megfelelő kapacitást kínál. Azt egyelőre nem tudni, hogy teljesítmény tekintetében mit tudnak felmutatni az inteles SSD-k, bár korábban már elhangzott egy utalás erre vonatkozóan. Egy befektetői találkozón Mooly Eden, az Intel mobil platformokért felelős csoportjának vezető menedzsere azt ígérte, hogy a memórialapú megoldások 10-50-szer lesznek gyorsabbak, mint a mechanikai elven üzemelő merevlemezek. Eden konkrét példának a Seagate Momentus 7200-as percenkénti fordulatszámot produkáló, SATA-300 csatolófelülettel bíró winchesterét hozta fel.

Ennél több azonban nem derült ki mostanáig – a részletek valószínűleg a következő Intel Developer Forumon válnak nyilvánossá. Nagy az esély arra, hogy az áprilisi eseményen egyben be is mutatják a vállalat saját gyártású SSD-it, és akkor végre arról is lehullhat a lepel, hogy milyen áron kívánja értékesíteni ezeket az eszközöket az Intel. Ha forradalmat akar csinálni, kedvező árfekvésre számíthatunk.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés