Connect with us

Hirdetés

technokrata

Érkezik a legdurvább Nvidia Geforce videokártya

Laptop

Érkezik a legdurvább Nvidia Geforce videokártya

Minden elődöt felülmúló szörny készül bemutatkozni.

A következő héten – az Nvidia ütemterve szerint március 18-án – jelenik meg minden idők egyik legerősebb, asztali környezetbe szánt videokártyája, a Geforce 9800 GX2. A két GPU-s eszköz nyílt konkurenciája a szintén két chipre alapuló Ati Radeon HD 3870 X2-nek, az Nvidia ezzel kíván az AMD-nek üzenni – még mindig ők vezetik a piacot.

De lássuk kicsit részletesebben, mire is képes az új Geforce! Két, kisebb ráncfelvarráson átesett, 65 nanométeres gyártási eljárással készített, 128 shader egységet tartalmazó G92-es chip „dobog” a szörny belsejében, melyek mindegyike 600 MHz-es órajelen üzemel. A memória méretére vonatkozóan egyelőre nincsen információ (bár meglepő lenne, ha 1 GB-nál kevesebb jutna a kártyára), csak órajelére: ez utóbbi kereken 2 GHz lesz.

„Természetesen” kétkártyás méretű hűtőrendszerrel rendelkezik a Geforce 9800 GX2-es, amelyen két DVI és egy HDMI csatlakozó kapott helyet. Nyolc- és hattűs tápcsatlakozókkal is ellátták, hogy megkapja a kellő mértékű betáplálást – a videokártya ugyanis nem megy el akármilyen rendszerben (nem árt, ha olyan PC-be kerül, amelynek tápegysége legalább 400 wattos). Akinek egy szörny nem lenne elég, az párhuzamos munkára is foghatja őket: akár négy utas SLI rendszer is létrehozható a kártyákra integrált SLI linkek révén.

Ez utóbbi esetén azonban már csupán a grafikus alrendszer 2400 dollár (az új Geforce-ok darabját ugyanis 600 dollárért vesztegetik az Nvidia partnerei), vagyis nagyjából 410 ezer forint, nem is beszélve még az alá rakott egyéb hardverelemek költségéről. De a csúcskategóriában sosem számított legfontosabb tényezőnek az ár, biztosan lesz, aki megfizeti ezt az összeget is azért, hogy elmondhassa magáról: neki van a leggyorsabb PC-s rendszere a világon.

További Nvidia hírek
A jövő hét nem csak a videokártya miatt lesz jelentős; ekkor mutatkozik be az új Nforce 790i chipkészlet is. Ez tulajdonképpen ugyanazokkal a képességekkel van felruházva, mint a 780i változat; mindössze egyetlen különbség van (lesz) a kettő között: az utóbbi már támogatja a DDR3 SDRAM-okat.

Március 25-én pedig még egy 65 nanométeres G92 lapkára alapuló videokártyát indít útjára az Nvidia. Ez az egy GPU-s Geforce 9800GTX lesz, melynek magórajele 675 MHz, memóriája pedig 2,2 GHz-es frekvencián működik. Két DVI csatlakozóval van ellátva, de a referenciadesign szerint HDMI nem került rá. Két SLI csatlakozója révén háromutas SLI-be szervezhető.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés