Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egy régi-új elektronikai óriás gyárthatja a merevlemezek zömét

Laptop

Egy régi-új elektronikai óriás gyárthatja a merevlemezek zömét

Komoly változás előtt a winchesterpiac.

Három japán gyártó előrehaladott tárgyalásokat folytat egy közös leányvállalat létrehozásáról, adta hírül a minap az X-bit labs. Ha a Fujitsu, a Hitachi és a Toshiba egyesítenék a háttértároló piacon meglevő erejüket, akkor közösen már összemérhető lenne a társulás piaci kapitalizációja a jelenleg domináns Seagate Technology-val. Ez utóbbi egyébként technológiailag is vezető szerepet tölt be a winchesterek terén, de egy közös kutatás/fejlesztési részleggel nem csak a gyártási költségek törhetők le és az előállítás volumene futtatható fel.

Érdemes megjegyezni, hogy a Hitachi háttértárakkal foglalkozó divíziója soha nem tudott nyereségről beszámolni azt követően, hogy néhány éve felvásárolta az IBM hasonló céllal működtetett részlegét (nem véletlenül vonult ki a Kék Óriás erről a piacról). Más irányból, de hasonló kényszer miatt lát jövőt a két másik japán vállalat a közös munkában. A Fujitsu és a Toshiba elsősorban a miniatürizált merevlemezek piacán bír előnyökkel, ám ezeket a készülékeket már megkezdték kiszorítani a memóriaalapú háttértárolók egyre olcsóbb modelljei (további részletek itt).

Voltaképp hasonló helyzet kezd kialakulni a merevlemezpiacon, mint amire néhány éve az optikai meghajtók piaca mutatott példát. A 21. század legeleje tulajdonképpen a nagy összeforrások ideje volt az ODD-knél: az NEC és a Sony létrehozta az Optiarc-ot, a Hitachi és az LG a HLDS-t (Hitachi-LG Data Storage), a Toshiba a TSST-t (Toshiba-Samsung Storage Technology Corp.), a Liteon pedig felvásárolta a BenQ optikai meghajtókkal foglalkozó részlegét. Ezzel versenyképesebbé válhattak, ami az egy termékre jutó profit egyre marginálisabbá válása idején létszükségletté vált.

A fent említett három merevlemezgyártó együttműködése azonban nem a növekedésért, hanem a túlélésért jönne létre. Míg külön-külön a felek összesítve a piac nagyjából harmadát tartják a kezükben, egyesítve ez az érték alacsonyabb lenne. A három vállalat elsősorban a költséghatékonyság miatt, a beszerzési lehetőségek (például az adattároló tányérok) kibővülése okán profitálna a közös munkából.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés