Connect with us

Hirdetés

technokrata

Windows XP vs. Vista

Laptop

Windows XP vs. Vista

A problémák ellenére egyre inkább az utóbbi felé dől a mérleg nyelve.

Arról egyáltalán nem beszélhetünk, hogy a Windows Vista a lehető legjobban kezdett volna hódító útjába: mind a vállalati, mind az otthoni szféra kivárásra játszott, játszik vele kapcsolatban. A részletekbe most nem mennénk bele, hiszen számos alkalommal kiveséztük már az inkompatibilitási, teljesítménybeli problémákat, inkább azt boncolgatnánk, hogy mennyire terjed, összehasonlítva a 2001-es Windows XP debütálással.

Nos, egy tény mindenképpen növeli a Vista adoptálásának ütemét: a 21. század első évéhez képest mára jóval több PC van már forgalomban, illetve került eladásra, amelyekre valamilyen operációs rendszert telepíteni kell. Ennek ismeretében annyira nem is meglepő – a gyermekbetegségek dacára sem -, hogy 7:1 arányban múlja fel a Vista értékesítési szintje az XP hat évvel ezelőtti adatait. Persze nem mindegy, melyik célcsoportot vizsgáljuk: a kisvállalkozások inkább az XP-t favorizálják (70:30 arányban), de az otthoni felhasználóknál alaposan megfordul az arány. Ez utóbbi felhasználói közeg mindössze 7 százaléka ragaszkodik a régebbi operációs rendszerhez, a többi Vistára újít.

A jelenség amúgy nem ismeretlen: már a Windows XP megjelenésekor is a korábbi microsoftos OS-hez ragaszkodtak a felhasználók. A Vista életciklusának vége felé, 2010 környékén, amikor a Windows 7 debütál majd, mint új asztali operációs rendszer, valószínűleg az akkorra már „öregnek” számító szoftvert nem akarják majd lecserélni a PC tulajdonosok. Pedig előbb-utóbb kénytelenek lesznek – a fejlődés nem áll meg.

Kapcsolódó hír: Bill Gates a CES keretei között arról számolt be, hogy immár 100 millió felett jár az eladott Windows Visták száma, és az összes telepítést tekintve az operációs rendszer meghaladta a 10 százalékot.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés