Connect with us

Hirdetés

technokrata

A világ egyik legkönnyebb notebookja

Laptop

A világ egyik legkönnyebb notebookja

Magyarországon is bemutatkozott a világ egyik legkönnyebb, optikai meghajtót is tartalmazó hordozható számítógépe, a Toshiba Portégé R500.

A Portégé R500 több konfigurációban érhető el. Az optikai meghajtó nélküli, legkönnyebb Portégé R500 mindössze 779 gramm tömegű – közel 100 grammal könnyebb az iparág eddigi legkönnyebb készülékeinél – és a Toshiba első olyan hordozható számítógépe, amely flashmemória alapú, 64 GB méretű SSD (Solid State Drive) meghajtóval készül. Az SSD meghajtók előnyei közé tartozik a jobb ütés- és rázkódástűrés, a kisebb energiafogyasztás, a halkabb működés és a gyorsabb indítási és olvasási sebesség.

Az optikai meghajtóval ellátott Portégé R500 konfigurációk rekordvékony, a mindössze 7 mm vastagságú DVD SuperMulti meghajtót tartalmazzák. A beépített optikai meghajtó újdonság az 1 kg alatti méretkategóriában, kiküszöböli a külső meghajtók és kábelek hordozásával járó vesződséget és kényelmetlenséget. A készülék további jellemzője a 160 GB méretű, beépített rázkódásvédelemmel és 3D gyorsulásmérővel felszerelt merevlemez, amely bármilyen irányú gyorsulás érzékelésére képes. A 3D gyorsulásmérő segíti a merevlemez védelmét, mivel a hordozható számítógép véletlen leejtése esetén a merevlemez író/olvasófejét gyorsan eltávolítja a lemezek közül. A számítógép megperdülésekor vagy leesésekor a 3D gyorsulásmérő mind a három irányban képes mérni az elfordulást, így pontosabb és megbízhatóbb védelmet biztosít.

A Centrino alapokra és ultalacsony feszültségigényű Core 2 Duo processzorokra alapuló Portégé R500 sorozat beltéri/kültéri transzreflektív, 12,1 hüvelykes képátlójú, LED-es háttérvilágítású képernyővel rendelkezik. Ez a fejlesztés szinte bármilyen fényviszonyok mellett ideális használhatóságot biztosít. Emellett a készülék mindössze 19,5/25,5 mm vastag, teljes méretű képernyője és billentyűzete mégis alkalmassá teszi a nagyobb hordozható készülékek helyettesítésére. A hordozható számítógép akkumulátoros üzemideje is magasabb, akkumulátortól függően 7, illetve akár 12,5 órányi üzemidőt biztosít. Az egymeghajtós konfiguráció háromcellás, a kétmeghajtós pedig hatcellás akkumulátort tartalmaz.

A helykihasználás érdekében a Toshiba saját fejlesztésű High Density Mounting Technology (nagysűrűségű szerelési technológia) eljárását használta a miniatűr alaplap kialakításához, amelyre mindkét oldalon alkatrészeket szerelt. Ezzel az eljárással a Toshiba az alaplap méretének jelentős csökkentése mellett az általános funkcionalitást is tovább bővítette, mivel elegendő helyet biztosíthatott a beépített 7 mm vastag optikai meghajtónak. A Portégé R500 alaplapja több mint 35 százalékkal kisebb elődje, a Portégé R200 alaplapjánál.

A kis méret ellenére a Portégé R500 kialakítása során figyelmet fordítottak a vállalatvezetők biztonsági és adatvédelmi igényeinek teljesítésére. Az ujjlenyomat-olvasó alapú hitelesítés, a cseppálló billentyűzet, a beépített merevlemez-védelem, a Toshiba EasyGuard technológiájának második generációjához tartozó nagy sűrűségű magnéziumötvözet ház és a Toshiba High Density Mounting Technology eljárásával tervezett kis alaplap egyaránt fontos szerepet tölt be.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés