Connect with us

Hirdetés

technokrata

Csúcssebesség: memória 6 GHz-en

Laptop

Csúcssebesség: memória 6 GHz-en

Soha ilyen magasra nem jutottunk még. Elképesztő adatok a cikkben.

A Samsung Electronics a hét elején jelentette be, hogy elkészült első GDDR5 memóriachipjeivel, melyeket kifejezetten a grafikus vezérlők számára fejlesztett ki. Ez már önmagában is szép teljesítmény, ám külön kiemelést érdemel, hogy asztali számítástechnikában eddig még soha nem látott frekvencián üzemel a félvezető lapka: 6 GHz-es órajelen üzemelteti a távol-keleti vállalatóriás. Ez azt jelenti, hogy másodpercenként 24 GB-nyi adatot képes küldeni/fogadni a chip, ami mindenképp elismerésre méltó. Különösen annak tükrében, hogy a napjainkban egyre jobban terjedő GDDR4 leggyorsabb változatai is „csupán” 2,5 GHz-et tudnak „felmutatni”.

512 Mb (32-szer 16 megabites) adatsűrűség jellemzi az új fejlesztést, melynek tápfeszültsége a nagy tempó mellett sem igényelt komolyabb emelést – mindössze 1,5 voltot kell kapnia, és üzemképes. Ez ráadásul még alacsonyabb is, mint az imént említett GDDR4 hasonló paramétere (ez utóbbi chipek 1,8 voltos feszültségen működnek). Vagyis a fogyasztása sem lehet elrugaszkodott, bár valószínű, hogy továbbra is aktív (a memóriák fölé kinyúló hűtőbordára ültetett ventilátoros) hűtést igényel majd a biztonságos használat. Ilyen teljesítményre ugyanis csak a leggyorsabb videokártyákon lesz szükség, azok pedig nem arról ismertek, hogy passzív hűtéssel beérnék (bár nemrég írtunk egy ellenpéldáról).

Visszatérve a Samsung fejlesztésére: a vállalat már elküldte a mintapéldányokat a nagyobb, GPU-fejlesztéssel, gyártással, videokártyák létrehozásával foglalkozó cégek számára, de a tömegtermelés majd csak a jövő év első felében indul be. Ennek ellenére nem várható gyors felfutás; még a Samsung szerint is csak 2010-re hódíthatja meg a csúcskategóriás PC grafikus piac több mint felét.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés