Connect with us

Hirdetés

technokrata

DirectX 10.1 – új videokártya kell?

Laptop

DirectX 10.1 – új videokártya kell?

Máris elavultak a frissen vásárolt Nvidia és Ati videokártyák? Riasztó pletyka kapott szárnyra – cikkünkből kiderül az igazság.

A Microsoft fogadkozott, hogy a DirectX 10, korábbi változataitól eltérő kialakítása miatt, nem jelenik meg a Vistán kívül más operációs rendszerre, vagyis a Windows XP tulajdonosok számára nem lesz elérhető (nem hivatalosan azért készül az áthidaló megoldás). A multimédiás utasításokat egy kézbe fogó csomag tízedik generációjához kifejlesztett hardvereszközök ugyan lassan háromnegyed éve a piacon vannak, de a mainstream piac csak idén tavasszal találkozhatott először a legújabb DirectX-re alapuló grafikus vezérlőkkel. Nemrég azonban terjedni kezdett az a pletyka, hogy a várhatóan nemsokára debütáló 10.1-es változat nem támogatja a frissiben beszerzett videokártyákat.

Egészen pontosan a Siggraph 2007 konferencián jelentette be a Microsoft, hogy a 10.1-es kiadás teljes támogatásához nem csak az SP1 telepítése szükséges, de a grafikus vezérlők cseréje is. Az Nvidia Geforce 8800 és az AMD/Ati Radeon 2900 megoldásai ugyanis nem támogatnak minden új funkciót, ami az új DirectX-ben megjelenik. Ez komoly aggodalmat okozott azok körében, akik nemrég szánták rá magukat a frissítésre, hiszen így az igazából még meg sem jelent DirectX 10-es játékok megfelelő futtatása teljesítménybeli problémák miatt nem hozhatja meg az elvárt eredményt.

Nos, a Next Generation website utánajárt a dolognak, és addig egyeztetett a microsoftosokkal, amíg Sam Glassenberg, a redmondi cég vezető programmenedzsere kötélnek nem állt, és telefonos interjút adott. Őt idézzük: „A DirectX 10.1 teljes mértékben támogatja a DirectX 10-es hardvert. Semmilyen hardveres támogatás nem vált korlátozottá.” Glassenberg a 10.1-es kiadást alapvetően egy olyan frissítésnek nevezte, ami kiterjeszti a hardveres lehetőségeket. A menedzser elmondása értelmében tulajdonképpen az API életciklusának felpörgetéséről van szó, attól egyik újgenerációs videokártyát vásárlónak sem kell tartania, hogy hátrány éri.

Valami azonban mégiscsak igaznak bizonyult a hirtelen jött hisztériából: Glassenberg elismerte, hogy a már létező grafikus kártyák nem biztos, hogy képesek lesznek az összes, DirectX 10.1-es funkciót kihasználni. Ugyanakkor fontosnak tartotta megjegyezni a redmondi alkalmazott: a kifejezetten ehhez a verzióhoz írt alkalmazások megjelenésére még sokat kell várni (hiszen a DirectX 10-es játékok sem nyújtották ki oroszlánkörmeiket még). És hogy miért nem állnak át a fejlesztő azonnal inkább a frissebb API-ra? Nos, a programmenedzser szerint a frissítés nem kritikus fontosságú.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés