Connect with us
Hirdetés

technokrata

Nagy változások winchesterfronton

Laptop

Nagy változások winchesterfronton

Vége a párhuzamos ATA-nak; valamint új, környezetbarát merevlemezek érkeznek.

A Seagate-hez közeli források arról számoltak be tegnap, hogy a vállalat az idei év végéig legyártja utolsó, párhuzamos ATA csatolófelülettel bíró winchesterét. Ezzel egyre közelebb kerülhet a PATA halála: először az 5.25-ös, majd a 3,5 colos floppy drive-ok tűntek el a PC-kből, nemsokára a merevlemezeknél válik végkép idejétmúlttá, és valószínűleg már nincs messze az az időszak sem, amikor az összes optikai adatrögzítésen alapuló drive is (natív) SATA interfészt kap.

Nem csak ez a hír kavarta fel a winchesterek állóvizét. A Western Digital (WD) bejelentette, hogy új modellsorozatot indított útjára: hamarosan megjelennek a „zöld”, 3,5 colos méretű HDD-k. Ezt az Izland fővárosában, Reykjavíkban tartott partnertalálkozón tette közzé a vállalat, hosszasan értekezve az új típusú hardvereszközök által elérhető energia-megtakarításról. A WD szerint a GP (GreenPower) családba tartozó winchesterekkel átlagosan 40 százalékkal lehet csökkenteni a fogyasztást.

Amit Don Bennett, a GP merevlemezeket bemutató alelnök nem volt hajlandó kommentálni, azok a 320 GB – 1 TB közötti kapacitást kínáló eszközök teljesítményére irányuló kérdések voltak. „Attól függően változtathatjuk meg az RPM-et, hogy a termék a legjobb energiafelhasználási mutatókkal rendelkezzen. Ezt nem akarjuk nyilvánosságra hozni. [..] Fent kell tartanunk az egyensúlyt annak érdekében, hogy továbbra is a legjobbak legyünk a kategóriában.” – mondta Bennett, aki ezzel burkoltan elismerte, hogy a tányérok forgási sebessége és a cache mérete alulmaradhat a konkurens modellekhez képest.

A teljesítményadatok hiánya miatt nyugtalankodó partnereit a WD vezérigazgatója, John Coyne azzal próbálta meggyőzni, hogy rámutatott: a 7200 RPM-mel bíró példányok adatátviteli sebességét bizonyos fejlesztések alkalmazása esetén az 5400 RPM winchesterek felül tudják múlni – vagyis nem csak a számoktól függ minden. „Megpróbáljuk változtatni azon, ahogy az ipar ma a merevlemezekre tekint.” – mondta Coyne. Kérdés, hogy ehhez mit fognak szólni a vásárlók – a WD (egyelőre) bizakodó, 30 százalékos piaci részesedését jövőre 35 százalékra akarja feltornászni.

A döntés persze – mint mindig – a kezünkben van.Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin

Hirdetés
Hirdetés