Connect with us

Hirdetés

technokrata

Európa legnagyobb Linux-átállása

Laptop

Európa legnagyobb Linux-átállása

Újabb bástyát veszít el a Microsoft.

Az olasz parlament bejelentette, hogy Európa legnagyobb kormányzati migrációjára készülnek, ami a zártról nyílt forrásra való váltást jelenti. Az itáliai csizma törvényhozásának IT-részlege a múlt héten tette közzé, hogy mintegy 3500 asztali PC-t állítanak át Windows-ról linuxra – méghozzá a Novell birtokában levő Suse Linux operációs rendszerre. A szeptemberben beinduló folyamat során a parlament kétszáz szervere szintén Suse alapokat kap a korábbi microsoftos rendszerek helyett.

Ezzel az olaszok a francia törvényhozás nyomába lépnek. Az 577 képviselővel működő párizsi parlament ugyanis tavaly döntött úgy, hogy 1145 darab PC-jére linuxot telepíttet – igaz, a franciák az Ubuntu disztribúciója mellett tették le a voksukat. A végleges döntés februárban született meg, az átállás pedig jelenleg is folyik Olaszország észak-nyugati szomszédjában.

Visszatérve a római esetre: Pietro Folena, az olasz kommunista párt egyik tagja, aki korábban már javasolta az átállást, úgy nyilatkozott, hogy a migráció fontos esettanulmánnyal szolgál majd a nyíltforrásra áttérők számára. A folyamat során összegyűjtött tapasztalatokat ugyanis megosztják a nyilvánossággal a projekt végrehajtói. Sőt, az sem kizárt, hogy ha a parlament maradéktalanul elégedett lesz a pingvines PC-kkel, akkor a képviselők noteszgépeire is nyíltforrású operációs rendszereket installálnak.

Folena becslései szerint akár 90 százalékkal is olcsóbbá válhatnak a számítógépek az ingyenes, nyílt szoftverekre való áttéréssel, és még többet hozhat a konyhára a szerverek migrációja. Igaz, pontos adatokkal nem tudott szolgálni az olasz képviselő, azt azonban kihangsúlyozta, hogy a megtakarítások csak az egyik fontos eredményét képezik az átállásnak. „Az elsődleges motiváló tényező a szabadság elnyerése – az egy technológiától, az egy szoftvercégtől, az egy szállítótól való függés megszüntetése, a saját alkalmazások kifejlesztésének szabadsága és a vírusoktól mentes digitális élet elérése.” – nyilatkozott Folena.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés