Connect with us

Hirdetés

technokrata

Már nem csak a processzorunk lesz kétmagos, hanem a videokártyánk is

Laptop

Már nem csak a processzorunk lesz kétmagos, hanem a videokártyánk is

Két GPU egy helyett – új trendet bontakoztathat ki az AMD/Ati.

Éveken át a több GPU-s kialakítással bíró megoldások a felsőkategória számára készültek – az SLI és Crossfire technológiák alkalmazása esetén külön kártyák révén sikerülhetett két (vagy több) grafikus processzort együttműködésre bírni, de (mutatóba) megjelentek az egy alapon két GPU-s hardverek is. A felhasználók nagy többsége azonban nem találkozott ezekkel az eszközökkel, mivel áruk jócskán meghaladta a mainstream piac vásárlóinak pénzügyi korlátait. Egészen mostanáig.

Az AMD/Ati ugyanis bejelentette, hogy idén nem csak a csúcskategóriás teljesítményre vágyók számára hoznak létre multi-GPU videokártyákat, hanem a középkategóriában is megjelennek a két grafikus vezérlőegységet tartalmazó megoldások. Vagyis hasonló folyamat indulhat el a grafikus megjelenítés piacán, mint amit a processzorok terén tapasztalunk már egy-két éve. Visszatérve a gyártó terveire: egyelőre az Ati Radeon HD 2600 XT megoldás nem mondható abszolút győztesnek az Nvidia által szintén középkategóriába szánt Geforce 8600 GTS-ével szemben. Drámai mértékben megfordulhat azonban a helyzet, ha az AMD partnerei (a Gecube, a Sapphire stb.) olyan két GPU-s videokártyákkal jelentkeznek a piacon, amik Crossfire módban jelentősen növelhetik a 3D-s teljesítményt.

Természetesen duplázódást nem szabad várni, de a benchmarkok szerint a 10-20 százalékos növekedéstől kezdve akár 60-70 százaléknyi plusz tempót is jelenthet egy második grafikus feldolgozóegység jelenléte a rendszerben. Ez sokban függ a környezettől, a driverektől és a játék kódjától. Emellett van egy másik tényező, amit azért figyelembe kell venni: a kétchipes eszközök nem feltétlenül lesznek kompatibilisek az összes alaplappal – aki tehát ilyen videokártyába ruház be, annak érdemes előtte tájékozódnia, hogy az alaplapja támogatja-e egyáltalán.

Mibe kerül mindez a felhasználónak? Amint arról nemrég írtunk, az új Radeonok olcsóbbak lettek a vártnál. A HD 2600 XT változathoz 120-150 dolláros áron lehet hozzájutni; egy multi GPU-s rendszer (Gemini Radeon HD 2600 XT) vásárlása esetén 190-250 dollárt kell kipengetni. Vagyis tulajdonképpen nagyjából amennyivel nagyobb teljesítmény várható a második grafikus vezérlőegység megjelenésétől, annyival is kerül többe a mainstream piac számára készített ikerprocesszoros videokártya. Most még – de ha általánosan elterjedtté válik, vagyis a felhasználók megkedvelik a tovább párhuzamosított adatfeldolgozást, utasításvégrehajtást, akkor előbb-utóbb még olcsóbbá válnak a multi GPU-s rendszerek. Ahogyan a kétmagos processzorok ára is sokat esett, köszönhetően a kedvező fogadtatásnak.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés