Connect with us

Hirdetés

technokrata

Alacsony fogyasztást és nagy 3D-s teljesítményt ígér az Nvidia

Laptop

Alacsony fogyasztást és nagy 3D-s teljesítményt ígér az Nvidia

Hibrid SLI technológiája évtizedes problémát oldhat meg, ha beváltja a hozzá fűzött reményeket.

Vannak olyan igények, amelyek csak egymás rovására elégíthetők ki. Tipikusan ilyenek a 3D-s teljesítménnyel kapcsolatos elvárások: legyen magas a számítási kapacitása a videokártyáknak, ám emellett lehetőleg minél kevesebbet fogyasszanak. A kettő együtt azonban nem megy – vagy mégis? Az Nvidia szerint nem feloldhatatlan az ellentét.

A távol-keleti vállalat új, Hibrid SLI technológiája két üzemmóddal próbál kiutat mutatni a teljesítmény/fogyasztás csapdájából. A Power Saving Mode működésekor kikapcsolja a diszkrét (különálló) grafikus magot, és csak az alaplapra integrált grafikus motort használja – ez minden olyan esetben jól jöhet, amikor a magas teljesítmény nem jelentkezik igényként. A Max Performance Mode esetén az integrált grafikus processzor (IGP) segít a diszkrét grafikus processzornak (GPU), és megnöveli a teljesítményt – ha éppen szükség van rá.

Még a legdurvább konfigurációk felhasználói sem hajtják gépüket folyamatosan 3D-s játékokkal, vagyis minden PC-nél van olyan „üresjárat”, amikor a nagy teljesítmény (és fogyasztás) nem indokolt. Az Nvidia szerint az ilyen esetekre van kihegyezve a hibrid SLI energiakímélő módja, amikor a két nagyteljesítményű, például Geforce 8800-as kártya letiltásra kerül. Ekkor csak az IGP dolgozik, aminek jóval alacsonyabb a fogyasztása. Ezzel a módszerrel egyébként a hordozható számítógépek grafikus alrendszerének energiaigénye is komoly mértékben visszafogható, anélkül, hogy le kellene mondani a nagy teljesítményről, ha a felhasználónak játszani támadna kedve.

A hibrid SLI esetén a felhasználó egy különmálló és egy alaplapra integrált GPU-val is rendelkezik, egyetlen rendszerben. Amikor vált a két grafikus vezérlő között, akkor nem kell átdugnia a monitorát, hiszen a kép renderelése minden esetben az alaplapi GPU-n keresztül történik. Kisebb teljesítményű videokártyák esetén az IGP komoly teljesítménytöbbletet is felmutathat, az SLI-kialakításnak köszönhetően, ha szükség van rá; ám a csúcskategóriába tartozó videokártyáknál inkább csak fogyasztásmérséklő funkciója kerül előtérbe.

Jen-Szun Huang, az Nvidia vezérigazgatója szerint az első, hibrid SLI technológiát alkalmazó rendszerek még az idei évben megjelenhetnek. Ennél többet azonban nem mondott a vállalat első embere, így egyelőre azt sem tudni, hogy mennyivel kerülnének többe az ilyen integrált grafikus vezérlőt alkalmazó alaplapok.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés