Connect with us

Hirdetés

technokrata

Notebook 40 ezer forint alatt

Laptop

Notebook 40 ezer forint alatt

200 dollárért kínálja az Asus legújabb hordozható számítógépét.

Az idei év a minden eddiginél olcsóbb noteszgépeké lesz, legalábbis az elmúlt hetek, hónapok történései szerint. Először arról számoltunk be, hogy nemsokára elindul a „100 dolláros”, rendes nevén XO laptop tömegtermelése, melyet az OLPC projekt a fejlődő országok gyerekeinek szán. Írtunk a Palm – elemzők által fanyalogva fogadott – megoldásáról, aztán nem sokkal korábban a Via – konkurenseihez képest sokkal olcsóbb – mini notebookjáról adtunk hírt. Most az Asustek Computer 200 dollárba kerülő Eee PC 701-es modelljéről kell tájékoztatnunk az olvasókat.

A távol-keleti vállalat a tajvani Computex kiállításon mutatta be a készülék mérnöki prototípusát. Jonney Shih, a vállalat egyik igazgatója, és Sean Maloney, az Intel alelnöke közösen tájékoztatta az érdeklődőket az Eee PC-ről. A két vállalat ugyanis együttes erővel alkotta meg a kis készüléket, melynek piaci megjelenésére az év harmadik negyedévében lehet számítani. Elsősorban az oktatási szférának szánják, de nem kizárt, hogy szélesebb körben is elérhetővé válik.

Több változatot is készítenek majd a notebookból, melynek legolcsóbb példánya kerül 200 dollárba. Az árcédulát elsősorban az fogja befolyásolni, hogy mekkora kapacitású flash memória kerül bele: 4, 8 és 16 GB-os változatokat tervez az Asustek megjelentetni (ezek azonban még nem kőbe vésett számok, a nyár végi debütálásig változhatnak). A 22,5×16,5×4 centiméteres fizikai paraméterekkel bíró készülék 7 colos kijelzőt kapott, melynek kávájába egy 300 kpixeles kamerát építettek az Asus mérnökei. A nagyratörő tervek itt azonban nem állnak meg: ha minden úgy alakul, ahogy a két vállalat elképzelte, akkor jövőre egy nagyobb, 10 colos kijelzővel bíró változat is megjelenhet. Visszatérve a jelenhez: 512 MB-nyi DDR2 memória biztosítja az operatív tárat, és a kis készülék képes Wi-Fi hálózatokhoz is csatlakozni.

Ami nem teljesen tiszta, az az, hogy milyen processzor is kerül a készülékbe. Az biztos, hogy Intel gyártotta lapka felel majd a számítási feladatok elvégzéséért, sőt, azt is tudni lehet, hogy a chipgyártó egyik mobil CPU-ja dolgozik majd az Eee PC-ben; ám a pontos típusról nem beszélt egyik vállalat képviselője sem. Az első tesztelési eredmények szerint akármi is az igazság, két dolog már megállapítható: sokáig, akár 6 óráig is képes folyamatosan üzemelni, és a külső burkolat nem melegszik fel túlzottan, inkább csak langyos.

Operációs rendszer gyanánt Linuxot kapott a masina – az Asus a Xandros disztribúciót választotta a költségek alacsonyan tartása végett. Ezt a célt szolgálja a többi nyíltforrású szoftver is: Open Office felel a szövegszerkesztői, táblázatkezelői feladatok ellátásáért, böngészni pedig majd a Firefoxszal lehet rajta. Nem csak olcsóbb lett ezektől a választásoktól az Eee PC, hanem gyors(abb) is: az Asus szerint mindössze 15 másodpercre van szüksége a számítógépnek ahhoz, hogy bebootoljon.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés