Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kiderült, hogy szétrobbantják-e a Windows-Linux együttműködést

Laptop

Kiderült, hogy szétrobbantják-e a Windows-Linux együttműködést

A Microsoft és a Novell tavalyi megállapodása a tét.

Tavaly ősszel sokakat meglepve kiegyezett az operációs rendszerek fejlesztéséért felelős két nagyvállalat, a Microsoft és a Novell (ez utóbbi az egy évvel korábban megvásárolt Suse Linux jóvoltából katapultálta magát a nyíltforrású fejlesztői közösség élére). Redmond beleegyezett, hogy kuponokat adjon a Suse Linux Enterprise Serverhez, és abban is megállapodtak, hogy Bill Gates cégje nem fogja szoftverszabadalmak miatt beperelni a Novell ügyfeleit. Ezt a megállapodást veszélyeztette a general public license harmadik változata, melynek megjelenését 2007 nyarára időzítette a Free Software Foundation – a részletek itt olvashatók.

Pár napja kiderült, hogy mi lesz a Microsoft-Novell paktum sorsa, mivel a FSF kiadta a GPL 3 végleges változatát. Az eggyel korábbi vázlat szerint még tiltva lettek volna az olyan szoftverterjesztési módszerek, mint a fent említett, de az alapítvány végül úgy döntött, hogy az új licenc megjelenéséig megkötött megállapodásokra nem terjeszti ki ezt a feltételt. Vagyis amolyan félmegoldás született: az eddigi szerződés maradhat, de újat már nem köthetnek a nyílt- és zártforrású alkalmazásokat fejlesztő cégek. Ennek okairól egy 32 oldalas PDF leírás tájékoztatja az érdeklődőket.

„Úgy véljük, jobban megvédhetjük a közösséget azzal, hogy lehetővé tesszük a Novellnek a GPL harmadik változata alatt való szoftverhasználatot, mintha megtiltanánk ezt.” – áll a hivatalos indoklásban. Mivel a Microsoft terjeszti a kuponokat, ezért amennyiben az SLES magába foglal egy GPL3 licencű szoftvert, akkor a licenc kiterjeszti a szabadalomvédelmet bárkire, aki ennek a birtokába jut. Még azokra is, akik nem a Microsoft kuponjai jóvoltából fértek hozzá az operációs rendszerhez.

A General Public License a legszélesebb körben használt licenc, amit az ingyenes és a nyíltforrású programok használnak. Olyan szoftverprojekteket terjesztenek GPL alatt, mint a Linux kernel, a Samba file-szerver és a MySQL. Harmadik generációjának végleges változata előreláthatólag június 28-án jelenik meg.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés