Connect with us

Hirdetés

technokrata

A legnagyobb kis merevlemez

Laptop

A legnagyobb kis merevlemez

Negyed terabyte egyetlen mobil winchesterben.

Tavaly döntött úgy a Western Digital, hogy alkalmazza a merőleges adatrögzítés (prependicular recording) technológiáját. A bitek „felállítása” lehetővé teszi az egységnyi információ jóval kisebb helyen való tárolását, vagyis a nemrég bevezetésre került eljárással jelentős mértékben növelni lehet a kapacitást. Ezt aknázza most ki még jobban a vállalat: nemrég bejelentette a 250 GB-os tárterületet kínáló Scorpio winchesterét.

A 2,5 colos méretű, vagyis hordozható számítógépekbe szánt, SATA csatolófelülettel rendelkező merevlemez már nem az első a sorban – tavaly egy 160 GB-os modellt dobott piacra a Western Digital. A most megjelent készülék 8 MB-nyi cache-sel rendelkezik, ami az asztali változatoknál megszokott 16 MB-os puffer fele (és akkor még nem is említettük a 128/256 MB-os gyorsítótárral bíró hibrid merevlemezeket), vagyis soknak semmiképp sem mondható. 12 milliszekundumos hozzáférési idővel rendelkezik, amit 5400 fordulat per perces sebességű lemezeinek (is) köszönhet.

Felvértezték az úgynevezett WhisperDrive technológiával, amely a Western Digital által kifejlesztett zajcsökkentő funkció. A ShockGuard és a SecurePark rendszerek a mechanikai hatásokkal szemben igyekeznek védeni az adatokat; az úgynevezett IntelliSeek rendszer pedig optimalizálja íráskor és olvasáskor a fejmozgatást, ezzel két legyet is üt egy csapásra. Egyrészt csökkenti a készülékben keletkező zajt, másrészt lecsökkenti a fogyasztást is. Mindezt 200 dollárért, vagyis durván 36 ezer forintért kínálja a vállalat.

Az új, nagyméretű, merőleges adatrögzítést alkalmazó desktop winchesterekről nemrég jelent meg összefoglaló elemzés.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés