Connect with us

Hirdetés

technokrata

Több notebook, mint PC

Laptop

Több notebook, mint PC

2011 lesz a bűvös dátum.

Az IDC nemrég kiadott elemzése szerint a Föld összes számítástechnikai piacát tekintve a következő évtized elejére fordul meg a trend, azaz kerül több noteszgép forgalomba, az asztali PC-khez képest. Jelenleg még fordított rend uralkodik, de az erősebb notebookértékesítések (15 százalék 2006 utolsó negyedévében, szemben a desktop komputerek 7,3 százalékával) már jó ideje jelzik, hogy be fog következni a váltás.

2006 egészét nézve összesen 2 százalékkal emelkedett az eladott asztali PC-k száma, így elérte a 138,3 millió darabot. A hordozható kategória (amelybe nem tartozik bele a palmtopok világa) ugyanakkor 26,3 százalékos ugrást produkált, vagyis 2006-ban a 2005-ös eladásokat még annak negyedével sikerült felülmúlni. Ez egészen pontosan 82,4 milliós darabszámot jelent, állapította meg az IDC felmérése. Mindeközben a világ legfejlettebb piacain már bekövetkezett a váltás – az Amerikai Egyesült Államokban például 2005 során haladta meg a notebookok eladási darabszáma a desktop számítógépekét.

Ideiglenesen fel fogja lendíteni az utóbbi kategóriát a Windows Vista megjelenése, jósolja a piackutató cég, ennek hatása azonban nem fog kitartani 2010-ig – a hordozható masinák növekedése pedig (legalább) eddig kétszámjegyű lesz, legalábbis az IDC becslése szerint. Az asztali PC-k darabszámának csekély növekedését is ráadásul már nem a fejlett világ adja, hanem azok az országok, területek, amelyek IT-infrastruktúrája még (relatíve) elmaradott, mondta Loren Loverde, a piackutató egyik igazgatója.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés