Connect with us

Hirdetés

technokrata

Grafikus vezérlő az AMD-től

Laptop

Grafikus vezérlő az AMD-től

Az első integrált GPU a vállalat chipkészleteiben.

Az Advanced Micro Devices az Ati Technologies tavalyi felvásárlásával számos, a megjelenítéssel kapcsolatos technológia birtokába jutott. Ennek egyik, a minap kézzelfoghatóvá vált továbbfejlesztése az AMD 690 chipkészlet, amely a vállalat első, Athlon 64 processzorokhoz készített chipsetje, ami integrált videovezérlőt tartalmaz. A fejlesztés az Ati X1250 grafikus lapkájára alapul és képes a HDMI (high definition multimedia interface) videók kezelésére.

Ezzel a bejelentéssel végre elérte célját az AMD az 5,4 milliárd dolláros Ati felvásárlási ügylettel. A vállalat ugyanis biztosítani akarta a vásárlók részére, hogy egy forrásból megkaphassák a PC belsejének vázát (processzor, chipkészlet, grafikus vezérlő) alkotó eszközöket – hasonlóan, mint ahogyan az Intel teszi mobil platformjánál, a Centrino-val. Eddig a kisebbik processzorgyártó vállalat szerződéses partnereitől függött, de ennek most vége, köszönhetően az AMD 690 chipkészletnek. Ez mindazonáltal nem jelenti a partnerekkel (például az Nvidiaval) való együttműködés felmondását, inkább ezeknek a lehetőségeknek a kiterjesztésére szolgál.

Az integrált grafikus vezérlő az alsóbb árszegmens vásárlóit célozza meg. Ezen a rétegen ugyan jóval alacsonyabb profitszintet realizálhatnak a vállalatok, viszont számottevően többen vannak, mint a középkategóriás megoldásokat vásárlók (és nagyságrendekkel többen, mint a csúcs videokártyákra fogékonyak).



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés