Connect with us

Hirdetés

technokrata

Memórialapú adattárolás – felpörögnek az események

Laptop

Memórialapú adattárolás – felpörögnek az események

160 GB-nyi tárkapacitás, akár egy notebookban is.

Nemrég számoltunk be arról a kutatásról, melynek révén 10 nanométeres gyártási eljárás is elérhető, vagyis néhány éven belül megjelenhetnek a 100 GB körüli kapacitással bíró flash-es háttértárolók, írtuk korábban. Ehhez képest ma már az sem kizárt, hogy még idén 160 GB-os memóriaalapú „winchestert” is vehetünk. Az IT-bulvár témában érdekelt The Inquirer magazin szerint a nálunk (is) kevésbé ismert Adtron bejelentette Flashpak termékcsaládját, mely olyan 2,5 colos meghajtókat tartalmaz, amik flash-memóriás adattárolási képességgel bírnak. Ezek kapacitása 32, 96 illetve 160 GB, a gyártó weboldala szerint.

Már régóta igyekszünk olvasóinkat tájékoztatni a memóriaalapú háttértárolókról, így aki figyelemmel követte ezeket a híreket, tudhatja, hogy a technika sok előnye (kisebb fogyasztás, zaj, meghibásodási arány, méret) ellenére mindig van egy komoly hátránya ezeknek a megoldásuk: a (relatíve) alacsony adatátviteli sebesség. Nos, a Flashpak családnál ilyesmiről szó sincs: a gyártó állítása szerint az adatok olvasása akár 65 MB/s-os, az írása pedig akár 55 MB/s-os sebességgel is történhet, ami a mai, otthoni merevlemezeknél is jobb teljesítmény (írás tekintetében mindenképp).

A SATA csatolós eszközök 250 ezer órányi működésre képesek (bár a gyártó csak 3 év garanciát ad a termékekre), és mind kereskedelmi, mind ipari csomagolásban elérhetők. Egyelőre csak Észak-Amerikában, de világszerte is terjeszteni tervezik a kicsiny adattároló készülékeket. Az (még) szintén nem ismert, hogy milyen áron.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés