Connect with us

Hirdetés

technokrata

Véget ér az egymagos processzorok kora

Laptop

Véget ér az egymagos processzorok kora

Már 2006 végén domináltak a multi-core lapkák.

Az Intel egyik szóvivője nemrég jelentette be, hogy az x86-os processzorokat fejlesztő vállalat szállításainak több mint a fele már két vagy többmagos CPU-kból állt a tavalyi év utolsó negyedében. Ez jelentős mérföldkő a processzorgyártó iparágban: az x86-os lapkák vezető gyártója szerint bekövetkezett a multi-core időszak az otthoni számítástechnikában is. Legalábbis az Intel chipjeit tekintve; de az AMD-nél is erőteljesen növekszik a kétmagos processzorok eladása.

Szinte minden fronton kínál már két (vagy több) magos CPU-kat az Intel: a Core 2 Duo az asztali és a mobil rendszereknél nyújt komoly teljesítményt, illetve a szűkebb pénztárcával rendelkezők számára a Pentium D révén nyílik belépő a dualcore világba. Sőt, az Intel a Core 2 Extreme és a Core 2 Quad példányok által már négymagos megoldásokat is kínál az otthoni felhasználóknak, ezek azonban jelenleg „aranyáron” férhetők csak hozzá. Az alacsony költséget jelentő Celeronok és a Pentium 4-es processzorok vonalában azonban még mindig biztosít egymagos lapkákat a vállalat, ezek azonban még várhatóan az idén kikopnak az Intel modelljei közül.

Amint arról nemrég beszámoltunk, nemrég még a 3 GHz-es órajelet is sikerült (újra) elérnie a chipgyártó vállalatnak, melynek Xeon processzoráról szóló beszámolónk itt olvasható.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés