Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vízhűtést a memóriára!

Laptop

Vízhűtést a memóriára!

Hétköznapivá válhat az extrém hűtési technika.

Az OCZ Technology nemrég bejelentette, hogy olyan, folyadékkeringetésen alapuló hűtőmegoldást tervez piacra hozni, mely már nem az extrém teljesítményre, túlhajtásra kapható PC-tulajdonosok egy kis része, azaz a hardcore felhasználók számára készül, hanem a mainstream piac is megérezheti a „víz ízét”. A vállalat által bejelentett OCZ DDR2 PC2-6400 FlexXLC Edition memóriamodulok alapesetben 800 MHz-es órajelen futnak, CL4 4-4-15 késleltetési paraméterek (latency) mellett. A chipek 2 voltos tápfeszültséget igényelnek működésükhöz. A végfelhasználók ezt az értéket akár 10 százalékkal is megemelhetik, anélkül, hogy a modulokra járó garanciát elvesztenék – köszönhetően a vízhűtésnek, mely hatékonyan vezeti el a chipekben keletkező hőt. Mindez természetesen azt is jelenti, hogy a memóriamodulok túlhajthatók.

Miért pont a 800 MHz-es változatot választotta az OCZ, mikor az a DDR2-ben már lassan a hétköznapi felhasználók számítógépeinek többségében megjelenik? Hiszen egy nagyobb frekvencián üzemelő típusnál még több teljesítményt lehetne kicsikarni a folyadékhűtéssel. A vállalat közlése szerint azért döntöttek az alacsonyabb feszültségű hardverelemek mellett, mert ezeket az átlagos vevők is megengedhetik maguknak – a modulok ára nem annyira elrugaszkodott, mint az 1 GHz fölötti példányoké.

Amint az az illusztráción is látható, az OCZ eXtreme Liquid Concection (XLC) memóriamoduljai nagy hűtőbordával és beépített csövekkel rendelkeznek – ezekben kering a folyékony hűtőanyag. A komplett hűtési rendszer azonban ezzel még nem áll készen, a vállalat ugyanis nem árul teljes folyadékhűtési megoldást, azt a felhasználónak kell beszereznie (például a folyadékot keringető pumpát).

Az új PC2-6400-as hardverelemek 2 GB-os párokban (azaz két darab 1 GB-os modulként) szerezhetők be majd az OCZ-től. Ez a kialakítás mondhatni Vista-barát, hiszen a Windows legújabb kiadása már 1 GB-os háttértáron is elfut, de igazán ennek dupláján „érzi jól magát”, vagyis swappel kevesebbet. A memóriamodulok ára egyelőre nem ismert.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés