Connect with us

technokrata

Windows programok Linuxon

Laptop

Windows programok Linuxon

Megjelent a Wine legújabb, 0.9.29-es változata.

Leginkább Alexandre Julliard nevéhez köthető a Wine projekt (letöltés itt), aki közel az 1993-as indulás óta dolgozik rajta. A koordinációs munkákat 1994-ben felvállaló fejlesztő nemrég újabb bétaváltozatot adott ki a szoftverből. Ez elsősorban a korábbi változat hibáinak javításával gyarapodott.

Miért fontos a Wine?
A projekt grandiózus célt tűzött ki maga elé (és igyekszik is megvalósítani): Windows szoftvereket képes futtatni linuxos, és egyéb, x86-alapú unixos operációs rendszereken; a szoftver támogatja a Windows API-ját és más DLL-eket is. A Wine-ra egyébként egy fizetős alkalmazás, a Crossover Office is épül, amelynek ötödik generációja egy éve látott napvilágot. Ez a szoftver lehetővé teszi, hogy a microsoftos irodai programcsomag linuxos környezetben is futhasson, sőt, néhány játék és más program szintén működésre bírható általa.

Mégis, mi volt az oka annak, hogy több mint egy évtizeden keresztül alfa állapotban leledzett a Wine? A Jeremy White, a Codeweavers alapítója (ők fejlesztik a Crossover Office-t) szerint a sok embert elriasztó, hosszú fejlesztési idő azért volt indokolt, mert egy több millió dolláros tőkével bíró vállalat munkáját kellett megvalósítaniuk; s nem akartak félkész, hibáktól hemzsegő verziót (közel) véglegesnek nyilvánítani.

Nem ez egyébként az egyetlen, platformok közötti átjárhatóságot biztosítani igyekvő fejlesztés: még 2005 júniusában számoltunk be a Cedega technológiáról, melyet a Transgaming fejleszt. Ez lehetővé teszi, hogy Linspire alatt több száz népszerű Windows-os játék futtatható legyen. Készítői szerint a linuxosok számára olyan játékokkal való kikapcsolódásra is lehetőség nyílik, mint a Half-Life 2, a World of Warcraft vagy a Battlefield 1942.

A legújabb, 0.9.29-es változat letölthető Download szerverünkről.Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu