Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bill Gates megnyitotta a CES-t

Laptop

Bill Gates megnyitotta a CES-t

A legújabb hardverek és szoftverek, játékkonzolok és telekommunikációs eszközök – mindez együtt egy megabemutatón: ez a Consumer Electronics Show.

Las Vegas-ban (ahogy az már az elmúlt években szokássá vált) maga Bill Gates tartotta a nyitóbeszédet a felhasználókat a karácsonyi tespedésből kirázó, az újdonságokat bemutató megakiállításon, azaz a CES-n. Gates egy durván 5 ezer főből, javarészt újságírókból, tudósítókból álló néző- és hallgatóközönség előtt, a Venetian hotelben tartotta meg beszédét, melyben szót ejtett az otthoni hálózatok új kiszolgálójáról, a PC-k miniatürizált változatairól, de szólt az Xbox 360-at internetes televíziózásra felkészítő szoftverről is. Természetesen szóba került a Windows Vista, illetve az is, hogy jövőre szintén a mindenki által csak Billnek hívott William – annak ellenére, hogy a Microsoftnál végzett teljes embert igénylő munkáját 2008-ra már maga mögött kívánja hagyni – fogja ismét megnyitni a kiállítást.

Szerver a lakásban
De ne ugorjunk így előre, vegyük részletesen sorra, mi hangzott el a nyitóeseményen! Az otthoni számítástechnika a fejlett országokban már nem arról szól, hogy van-e PC vagy nincs a lakásban, hanem arról, hogy mennyivel rendelkezik egy-egy család. Kézenfekvő megoldás több komputer esetén, hogy a közös használatú állományokat: videókat, képeket, zenéket egyetlen szerveren tárolják el – lehetőleg könnyen kezelhető módon. Ezt ígéri a Windows Home Server szoftver, melyet olyan nagy cégek kínálnak otthoni felhasználásra tervezett szervergépekre telepítetten, mint például a Hewlett-Packard (a HP Mediasmart Server néven forgalmazza ezen számítógépeket). Az operációs rendszer egyébként a Windows Server 2003-ra alapul, de olyan fejlesztéseken esett át, melyek révén a felhasználók sokkal barátságosabb kezelőfelülettel találkozhatnak, közölte Gates.

A szerver összeköti a PC-ken, Xboxokon, Zune médialejátszón tárolt információkat, és még akkor is elérhetővé teszi a család tagjai számára, ha azok az otthontól távol vannak. Gates azzal érvelt a készülékek létjogosultsága mellett, hogy nem kerülnek többe 4-500 dollárnál; körülbelül ilyen áron vásárolhatók meg a nagyobb cégek ebbe a kategóriába szánt hálózati tárolótermékei is.

Életre kelt desktop
Gates beszélt a Windows Vistáról is, mely az otthoni felhasználók számára a hónap végétől lesz elérhető. A Microsoft vezére azt ecsetelte, hogy a legdrágább, Ultimate verzió megvásárlásával milyen plusz előnyökhöz juthat a számítógép-felhasználó. Megemlítette az Ultimate Extras gyűjteményt, melynek olyan elemei vannak, mint a Dreamscene, amivel az eddig statikus desktop hátteret lehet videószerűvé, mozgóvá, élettelivé tenni (például egy folyóról készült kép helyett megelevenedhet a víz). Saját videókat, de előre készített sablonokat is választhat a felhasználó.

Xbox és a tévé
Robbie Bach, Redmond szórakoztatásért felelős részlegének elnöke arról beszélt, hogy a tavalyi év végéig több mint 10 millió Xboxot sikerült eladniuk. Idén további dinamikus emelkedést várnak, amit elősegíthet az is, hogy egy olyan szoftver készül a Microsoft „boszorkánykonyhájában”, amelynek segítségével set-top box válhat a konzolgépből. Ezzel lehetőség nyílik IPTV-zésre, ez azonban nem most lesz – a bejelentés szerint a nyári szabadságok időszakára jelenik majd meg az alkalmazás. Emellett a Halo 3. részének rövid bemutatójára is sor került.

Digitális jövő
A megnyitó végén Gates kicsit szélesebb betekintést nyújtott a Microsoft által elképzelt jövőbe. A redmondi vezér szerint a tinédzserek szobáiban elterjed az OLED-technológia, aminek segítségével a falon jelenhetnek meg majd képek; míg a konyhákban az RFID segíti a sütést-főzést. Sor került végül arra a bejelentésre is, amelyet a múlt héten már előre jeleztünk: a Forddal kötött megállapodás a nagyközönség előtt is hivatalossá vált. Gates ejtett pár szót a Sync-ről, a microsoftos alkalmazásról: a szoftver az autókban segíti majd a vezetőt, mely téma fórumozóink fantáziáját is beindította.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés