Connect with us

Hirdetés

technokrata

Használt Windows-t, olcsón

Laptop

Használt Windows-t, olcsón

Ha a Microsoft nem enged az árból, alternatív forrásokhoz kell fordulni…

A redmondi szoftverfejlesztőre nem jellemző, hogy csökkentené szoftvereinek árát az idő múlásával. Míg szinte minden programkészítő cég követi azt az üzletpolitikát, hogy több éve piacon levő alkalmazásaik árait (jelentősen) leviszik, addig a Microsoft kitart amellett az álláspontja mellett, miszerint az a szoftver elértéktelenedésének egyik jelzője lenne. Vityi Péter ezt úgy fogalmazta meg a tavaly decemberi, magyar Windows Vista bemutatón, hogy nem szeretnék visszafogni az új operációs rendszerekre való frissítését azzal, hogy a régebbi kiadásokat olcsóbbá teszik.

Nos, ha a Microsoft ilyesmire nem is kapható, számosan vannak olyanok, akik szívesen látnának pénzt a legálisan megvásárolt, de időközben szükségtelenné vált programjaikért. Itt van példának München. Bajorország fővárosa évekig azzal riogatta a Microsoftot, hogy Linuxra vált, aminek aztán tavaly szeptemberben neki is látott (bővebben itt). Úgy tűnik azonban, hogy szükség van a Windows-okra is, ezért nemrég bejelentették, hogy használt Windows 2000 Professional licenceket vásárolnak. Ebben a szintén müncheni Usedsoft sietett az önkormányzat segítségére – a cég használt Windows-ok licenceinek felvásárlásával és továbbértékesítésével foglalkozik.

A másodkézből vásárolt licencek növekvő népszerűségnek örvendenek. Például az Egyesült Királyságban a microsoftos használt szoftverlicencek eladása hónapról hónapra megduplázódik. Ennek pedig egyetlen oka van: az alacsonyabb ár. Például egy 218 licencből álló Windows Office XP csomag újonnan körülbelül 70 ezer euróba kerül, de használtan kevesebb mint a feléért, 32 ezer euróért is hozzá lehet jutni. 400 licencnyi mySAP Business Suite 1,5 millió eurót kóstál újonnan, ám használtan már „csak” 750 ezer eurót kell érte kifizetni.

Visszatérve Münchenhez és a Windows 2000-hez: az egyetlen problémát az okozhatja, hogy az operációs rendszerhez már tavalyelőtt június 30-án lejárt a terméktámogatás. A Microsoft (ahogy számos más nagy szoftverfejlesztő is) csak meghatározott ideig (általában 5-7 évig) biztosít supportot szoftvereihez, hogy ezzel is ösztönözze a felhasználókat az újabb termékekre való váltásra. Azt nem ismert, hogy mi lesz a müncheniek megoldása erre a kihívásra.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés