Connect with us

Hirdetés

technokrata

Windows-Linux házasság?

Laptop

Windows-Linux házasság?

A Microsoft és a Novell megállapodást kötött.

Ismeretes, hogy a Novell felvásárolta a Suse Linuxot (erről szóló cikkünk itt olvasható), így a nyíltforrású operációs rendszerek piacán az egyik domináns tényezővé nőtte ki magát a vállalat; ennek (is) köszönheti, hogy egyenrangú partnerként tárgyalhat a Microsofttal. Ennek tükrében nem meglepő, hogy a múlt héten bejelentette a két óriásvállalat: együttműködésbe kezdenek.

A múlt hétvégén nyilvánosságra hozott megállapodás szerint a két cég lehetővé teszi egymásnak bizonyos technológiák fejlesztésén a közös munkálatokat – például így segítve a Microsoft Windows-át abban, hogy együtt tudjon működni a Suse Linuxszal. Ez azért nagy szó, mert míg az előbbi OS fizetős, addig a pingvines operációs rendszert bárki ingyen letöltheti magának. Ennek ellenére a Microsoft és a Novell megállapodtak, hogy üzleti oldalról közösen népszerűsíteni fogják egymás termékeit. A Microsoft például mindenkinek a Suse Linux Enterprise szoftverét fogja javasolni, akiknek mind Windows, mind Linux futtatására szüksége van.

Sor került annak tisztázására is, hogy a Microsoft szabadalmak mennyire jelentenek gátat a nyíltforrású felhasználók számára. Amint azt a redmondi vezér, Steve Ballmer, és a Novell vezérigazgatója, Ronald Hovsepian bejelentette, a két vállalat ebben is közös nevezőre jutott, így a Novell open source termékeit használóknak nem kell többé attól tartaniuk, hogy egy esetleges Microsoft per fenyegeti őket.

A szoftvergigászok azt is nyilvánosságra hozták, hogy egy közös kutatóintézetet alapítanak, melynek segítségével együtt hozhatják létre és tesztelhetik az új termékeket, illetve szorosan együttműködhetnek a felhasználókkal és a nyíltforrású közösséggel. Három technikai területre fókuszál a Microsoft és a Novell: a virtualizációra, a webszolgáltatások (web services) szervermenedzsmenttel kapcsolatos fejlesztéseire, valamint a Microsoft Office és az Openoffice.org kompatibilitásának növelésére.

Az első olvasatra unalmasnak tűnő virtualizáció kérdése azonnal izgalmassá válik annak ismeretében, hogy itt a két operációs rendszer egy számítógépen való összeférhetőségéről van szó. Az egyre nagyobb számítási erőforrást biztosító szerverekre a megállapodás révén a jövőben könnyebben lehet majd egyszerre több operációs rendszert feltelepíteni, attól függően, hogy adott feladathoz melyik „fekszik” jobban. A Novell a Xen virtualizációs szoftverét favorizálja, a Microsoft pedig szintén rendelkezik egy ilyen funkciót ellátó megoldással, melyet Viridian kódnéven fejlesztenek. A szoftverek – az együttműködésnek köszönhetően – a jövőben nagyobb kompatibilitással rendelkeznek a másik vállalat termékeit illetően.

Mi sem bizonyítja az esemény nagy horderejét jobban, hogy a két óriáscég holnap sajtótájékoztatót tart kora délután Budapesten; az itt elhangzottakról részletesen be fogunk számolni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés