Connect with us

technokrata

2007 a hibrid winchesterek éve lesz?

Laptop

2007 a hibrid winchesterek éve lesz?

Egyre több gyártó jelenti be flash-memóriával ötvözött merevlemezeit.

Nemrég számoltunk be arról, hogy az Intel jövőre szeretné meghonosítani a flash-alapú háttértárolókat, melyek, ha nem is váltanák ki a winchestereket, segítenének levenni a terhet a nagyfogyasztású eszközről. A chipgyártó gigász Robson névre keresztelt technológiájának másik előnye, hogy a processzornak nem kell a winchesterhez fordulnia (ami egy igen lassú művelet), amikor az operációs rendszert töltjük be – ez ugyanis a flash memóriáról történne.

Már akkor is megírtuk, hogy a Robson mellett létezik egy olyan elképzelés is, amely magán a winchesteren belülre helyezné el ezt a tárat – a Samsung, a Seagate és a Microsoft jelenleg ez irányban tesznek erőfeszítéseket. A hibrid meghajtók (szintén) jelentős energiaigény-csökkenést hoznának, aminek elsősorban a notebookokba szánt merevelemezek tekintetében lenne jótékony hatása – változatlan akkumulátorméret mellett hosszabb üzemidőt biztosíthatnának a felhasználónak. Az eltárolni kívánt adatok ugyanis először a flash-tárba kerülnek, és a lemezeket csak akkor pörgeti fel a winchester, ha ez a tár már megtelt. A Fujitsu pedig egyenesen odáig ment, hogy kihagyta a merevlemezt egyik konfigurációjából, és helyette NAND tárolót szerelt a noteszgépeibe (erről szóló cikkünk itt olvasható).

Nos, a sorban nem akart lemaradni a Hitachi sem, melynek Global Storage Technologies névre hallgató részlege bejelentette, hogy 2007-ben olyan hibrid merevlemezek értékesítését kezdi meg, melyek a noteszgépek energiafogyasztására lesznek jó hatással. Mindemellett automatikus titkosítást is kínálnak majd az eszközök (a rivális Seagate hasonló bejelentése erre olvasható), mondta Larry Swezey, a Hitachi mobil merevlemezeket gyártó részlegének stratégiai és marketingigazgatója.

Tovább emelkednek a kapacitások is: 2007 első felében megjelennek a 2,5 colos méretű (azaz noteszgépekbe szánt) winchesterek közül az első 200 GB-osak, melyek tányérjai percenként 7200 fordulatra képesek. Ezt követi majd a második félévben az 5400 RPM értékkel bíró, 250 GB kapacitást nyújtó változat. Jelenleg 100/160 GB-ot tud felmutatni a Hitachi ebben a két szegmensben csúcskategóriaként, tehát durván duplázni fognak jövőre. Az asztali rendszereknél pedig meg fog jelenni az első terabyte-os merevlemez.

A flash-táras winchester a Windows Vista malmára is hajtja a vizet: amint azt Swezey megjegyezte, a hibrid meghajtók csak ezzel az operációs rendszerrel használhatják ki maradéktalanul a hibernációban rejlő előnyöket – a Windows XP tulajdonosok számára sok értelme nincs (még) a hibrid készülékek megvásárlásának.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

scale 3

Kütyük

Már wifin is csatlakozik a Huawei legújabb okosmérlege

2021. február 25. csütörtök
Galaxy Tab S7
galaxy a32

SmartPhone

Megérkezett a Samsung Galaxy A32 5G

2021. február 14. vasárnap
htc vive cosmos

Kütyük

HTC VIVE Fagyos Akciók

2021. február 4. csütörtök
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin