Connect with us

technokrata

Memóriával gyorsított operációs rendszer betöltés

Laptop

Memóriával gyorsított operációs rendszer betöltés

Robson – a kulcsszó, amely végre beindíthatja a memórialapú adattárolók tömeges elterjedését a számítógépekben is.

A memóriakártyák kapacitásának növekedésével egyre természetesebb, hogy a hordozható zenelejátszókban már nem a mozgó alkatrészeket is tartalmazó winchester az ideális választás. A személyi számítógépeknél azonban mindezidáig nem következett be áttörés e téren – még mindig winchesterről töltjük be adatainkat, és a merevlemezek puffermérete is csak óvatosan növekedett az elmúlt években. Az Intel azonban drasztikus váltást tervez a 2007-es évben.

Nyilván, a ma kapható 2-300 GB-os winchesterek kiváltása memóriaalapú adattároló egységekkel jelenleg még nem oldható meg gazdaságosan. A chipgyártó gigász Robson névre keresztelt technológiájával nem is ezt kívánja elérni, hanem első lépcsőben egy újabb tárolót iktatna be a merevlemez és az operatív tár közé. A flash memóriás megoldás előnye, hogy a processzornak nem kell a winchesterhez fordulnia (ami egy igen lassú művelet), amikor az operációs rendszert töltjük be – ez ugyanis a flash memóriáról történne.

A kevesebb energiaigény mellett (hiszen a winchesterben levő tányérokat kevesebbszer kell forgatni, a bennük levő fejeket ritkábban mozgatni) azzal a hatalmas előnnyel is járhat a Robson elterjedése, hogy egy hibernálás után szinte azonnal folytatható a munka, köszönhetően a gyors betöltődésnek, mondta Dadi Perlmutter, az Intel Mobility Groupjának egyik vezetője. Ezzel egyetemben a kevesebb winchesterhasználat miatt az eszköz élettartama is megnőhet. Az egyelőre még nem tisztázott, hogy a Robson technológiát adoptáló alaplapok integráltan tartalmazni fogják-e a flash memóriát, vagy egy kiegészítő kártya formájában kerülhet a számítógépbe a memória kiegészítés.

Ugyanakkor létezik egy olyan elképzelés is, amely magán a winchesteren belülre helyezné el ezt a tárat – a Samsung, a Seagate és a Microsoft jelenleg ez irányban tesznek erőfeszítéseket. A hibrid meghajtó memóriarésze a legszükségesebb alkalmazásokat, begépelt URL-eket, adatokat stb. eltárolja a flash memóriába, és csak akkor pörgeti fel a winchestert, ha megtelt a kapacitása, és ki kell írni az adatokat a lemezre. Tulajdonképpen a meghajtók már ma is így működnek, csak sokkal kisebb pufferkapacitással rendelkeznek, mintsem hogy ezt hatékonyan ki lehetne használni. A hibridek (szintén) jelentős energiaigény-csökkenést hoznának, aminek elsősorban a notebookokba szánt merevelemezek tekintetében lenne jótékony hatása – változatlan akkumulátorméret mellett hosszabb üzemidőt biztosíthatnának a felhasználónak.

Egyesek szerint a két technológia nem egymás ellenfelei, a PC-gyártók akár mindkettőt implementálhatnák. Ez azonban árfelhajtó tényező, amit nem biztos, hogy a felhasználók többsége meg akar fizetni. Perlmutter szerint a hibrid meghajtók késni is fognak, ám ezt a Seagate elutasította, és közölte, hogy az első ilyen winchesterek már a jövő év első felében piacra kerülnek. A Samsung szintén 2007-re datálta hibrid meghajtóinak debütálását.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Galaxy Tab S7
galaxy a32

SmartPhone

Megérkezett a Samsung Galaxy A32 5G

2021. február 14. vasárnap
htc vive cosmos

Kütyük

HTC VIVE Fagyos Akciók

2021. február 4. csütörtök

Kütyük

Vicces és hasznos kütyük

2021. február 3. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin