Connect with us

Hirdetés

technokrata

Öt-év-bör-tön, elv-társ!

Laptop

Öt-év-bör-tön, elv-társ!

Kína szoftverekkel gyorsítja fel büntetés-kiszabó rendszerét.

A Hong Kongban megjelenő South China Morning Post szerint a Sangdong tartományban található Zibo város Zicsuáni Kerületi Bírósága egy olyan szoftverrel dolgozik már két éve, mely standardizálja az azonos súlyú vétkekért kiróható büntetéseket. A távol-keleti országban úgy vélik, ezzel felgyorsítható az ítélkezés folyamata. Arról azonban egyelőre még a Reuters sem szerzett információkat, hogy egy-egy ügyben vajon mindig a szoftver mondja-e ki a végső döntést.

Kínában egyébként is elüt az ítélkezés gyakorlata a nyugati világban megszokottól. Az ítéleteket gyakran egy „tárgyalási bizottság” hozza meg, amely nem csak bírákból áll, hanem a kommunista párt tisztségviselőiből is. Őket helyettesítené, vagy legalábbis a munkájukat egyszerűsítené a szoftver; fejlesztője, Kin-Je munkája pedig egyben a korrupció visszaszorításához is hozzájárulhat. Vang Hongmej, a kerületi bíróság vezető bírája szerint a program révén megakadályozható, hogy a döntnökök visszaéljenek hatalmukkal, legyen ennek akár a megvesztegetés, akár a hiányos tudás az oka.

Az elmúlt két év során, amióta a rendszer üzemben van, idestova több mint 1500 embert ítélt el a szoftver. A program közel 100 bűntényt ismer, úgymint gyilkosság, nemi erőszak, rablás és az „állam ellen elkövetett bűncselekmények”. Használatát a helyiek sikeresnek ítélhetik, mert úgy tervezik, hogy más sangdongi bíróságokon is bevezetik, írja a South China Morning Post.

Egyes kínai újságok azonban kétségbe vonták, hogy az e-bíró szoftver helyes megoldás lenne a bírósági nemtörődömségre, néhányak szerint a korrupcióra sem lesz nagy hatással.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés