Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hogy ne pihenjen feleslegesen a második mag…

Laptop

Hogy ne pihenjen feleslegesen a második mag…

Egyre terjednek a kétmagos processzorok, ám a második mag többnyire kihasználatlan. Ezen pedig változtatni kell, ha további teljesítménytöbbletet akarunk.

Erre a megállapításra jutott a dualcore-os CPU-k otthoni felhasználók körében való terjesztésének egyik legfontosabb képviselője: maga az Intel. Hétfőn emiatt olyan fejlesztőeszközök megjelentetéséről számoltak be, melyek a programozók munkáját hivatottak segíteni, annak érdekében, hogy ki tudják használni a két- (több)magos rendszereket.

Az idei év vége ugyanis már egyértelműen a kétmagos processzorok lázában fog telni, már ami a központi vezérlőegységeket illeti. A chipgyártó gigász jóslása szerint az eladott CPU-k 70 százaléka már egynél több maggal fog rendelkezni, ami az x86-os architektúrát illeti. Az egyelőre többnyire feleslegben „álldogáló” második magot pedig csak úgy lehet megmozgatni, ha a fejlesztői szemlélet változik.

Ezt a célt hivatott szolgálni az úgynevezett Intel Threading Building Blocks nevű termék, mely tulajdonképpen a C++ programnyelv egy kiterjesztése. Használatával a párhuzamos rutinok (szálak, thread) készítése kézenfekvőbbé válik egy alkalmazáson belül, mondta James Reinders, az Intel termékfejlesztési részlegének marketingigazgatója. Ez egyébként nem az első, úgynevezett multithreading eszköz: a már létező Intel Thread Checker 3.0 és a Thread Profiler 3.0 révén a 64 bites processzorok és a Linux operációs rendszer támogatása javult.

Reinders szerint a multimédiás alkalmazások egyszerűen többmagos, többszálas feldolgozás után kiáltanak. A foto-, de különösen a videoszerkeztés egyszerűen ideális terep a többszálas feldolgozás számára, fejtegette az Intel szakembere. Erre az első példát egyikét pont a témában jártas Adobe szolgáltatta: videoszerkesztő alkalmazása, a Premier 2.0-s változata már képes kiaknázni a kétmagos rendszerekben rejlő tartalék erőt.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés