Connect with us

Hirdetés

technokrata

Költségalapú szinten a mobil végződtetési díjak

Laptop

Költségalapú szinten a mobil végződtetési díjak

Az NHH 2009-ig 40-50 százalékkal csökkenti a mobil végződtetési díjakat.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa 2009 január elsejére mindhárom magyarországi mobilszolgáltató hálózatában költségalapú szintre, várhatóan percenként 16,84 Ft-ra csökkenti a hívásvégződtetés díját.

Az NHH a következő három évre szóló határozatával kiszámíthatóvá, átláthatóvá teszi a piaci folyamatokat, a vezetékes- és mobilhálózatokból indított és a mobilhálózatokban végződtetett hívások nagykereskedelmi végződtetési díjait 2009 január elsejéig 40-50 százalékkal csökkenti, ezzel jelentősen hozzájárulva a vezetékes- és mobiltelefonálás fogyasztói árának további csökkenéséhez.

Az NHH elnöke elmondta, hogy a Hatóság folytatja a végződtetési díjak 2005-ben megkezdett következetes csökkentését és az egyaránt jelentős piaci erejű szolgáltatók által alkalmazott díjak közötti indokolatlan különbségek mérséklését.

A most publikált határozattervezet nyilvános vitája után, valamint az EU-s jóváhagyást követően, a várhatóan szeptemberben megjelenő végleges határozat kötelezni fogja a szolgáltatókat, hogy 30 napon belül adják be jóváhagyásra saját modelljeik alapján a költségszámításaikat. A szolgáltatóknak nem kell beadni költségszámítást, ha elfogadják a Tanács által megállapított árszintet.

Amennyiben a szolgáltatók saját költségszámítást adnak be, és abban bizonyítani tudják, hogy költségalapú díjuk eltér a Tanács által megállapított 16,84 Ft-tól, akkor ennek a díjnak az érvényesítésére 2009 január elsejétől kerülhet sor.

A Tanács által közzétett határozattervezet szerint a mobilszolgáltatók végződtetési díjai az elkövetkező években folyamatosan csökkennek, és 2009 január elsejére megszűnik a Magyar Telekom (T-Mobile), a Pannon és a Vodafone által alkalmazott végződtetési díjak közötti különbség.

A Tanács a napszaktól függetlenül 16,84 Ft-os, költségalapú árat saját költségmodellje alapján állapította meg.

A jelenleg érvényes végződtetési díj a Magyar Telekom (T-Mobile) hálózatában napszaktól függően átlagosan 27,17 Ft/perc, a Pannon hálózatában 29,44 Ft/perc a Vodafone hálózatában pedig 32,61 Ft/perc.

A határozattervezet szerinti végződtetési díj elérése három lépésben történik majd meg, a Magyar Telekomnak mindháromszor 14,74 százalékkal, a Pannonnak mindig 16,99 százalékkal, a Vodafone-nak pedig 19,77 százalékkal kell csökkentenie hálózatában a végződtetési díjat.

Az NHH Tanácsa a határozattervezetet az elektronikus hírközlési törvény és az EU által előírt piac-meghatározási és piacelemzési eljárás keretében hozta meg, kiróva egyben a szolgáltatókra a költségalapú hívásvégződtetési díjak alkalmazása mellett az átláthatóság, az egyenlő elbánás, a hozzáférés biztosítása és a számviteli szétválasztás kötelezettségeket is.

A jelenlegi jogszabályok szerint az NHH-nak a piac-meghatározást és piacelemzést, a hírközlési szektort 18 piacra bontva kell elvégeznie. A Hatóság a 2004-ben elindított első kört az európai szabályozó hatóságok között kiemelkedően gyorsan folytatta le és az elsők között kezdte meg a második piacelemzési kört is, amelynek a most nyilvánosságra hozott, kiemelkedően fontos határozattervezet az első eredménye.


Háttér
A hívásvégződtetés hálózati szolgáltatás, a hívás továbbítása az összekapcsolási pontról a hívott előfizető hozzáférési pontjára. Ezért a szolgáltatásért a távközlési szolgáltatók egymásnak fizetnek, a másik szolgáltató hálózatának használatáért. A végződtetési díjat az a szolgáltató fizeti, akinek a hálózatából indul a hívás, annak a szolgáltatónak, akinek a hálózatába irányul a hívás.

A három magyarországi mobilszolgáltató végződtetési díjai 2002 végén még 38 Ft/perc körüliek voltak.

2003-ban még csak a Magyar Telekom (akkor még Westel) tartozott a szabályozott körbe és a cég hálózatában év végére a végződtetési díj 33,37 Ft/percre csökkent. Az akkor még nem szabályozott Pannon hálózatában a díj 36,15 Ft/percre mérséklődött, míg a szintén nem szabályozott Vodafone hálózatában 38,84 Ft/percre emelkedett.

A 2004 elején megalakuló NHH egyik első döntésével a Pannon végződtetési díját 9,2 százalékkal, a T-Mobile végződtetési díját pedig 8,7 százalékkal csökkentette és ezzel a két szolgáltató végződtetési díjai közötti különbséget 4,8 százalékra mérsékelte. 2004 végén a még nem szabályozott Vodafone átlagos végződtetési díja percenként 39,05 Ft, míg a Pannoné 32,85 Ft/perc, a T-Mobile-é pedig 31 Ft/perc volt.

Az első piacelemzés során az NHH Tanácsa mindhárom magyarországi mobilszolgáltatót jelentős piaci erejűnek minősítette és ezzel a Vodafone is bekerült a szabályozott körbe. A Tanács 2005. május 25-től mindhárom szolgáltatót a végződtetési díjak mérséklésére kötelezte. Az akkori csökkentés a 2004 decemberi átlagos végződtetési díjakhoz képest a T-Mobile és a Pannon estében 10,38 százalékos volt, míg a Vodafone-nak 16,48 százalékkal kellett mérsékelnie a hálózatába érkező hívások átlagos végződtetési díját. Ezzel a döntéssel a Tanács a három szolgáltató végződtetési díjai közötti legnagyobb különbséget 20 százalékra csökkentette és ez a határozat mondta ki először azt, hogy a megszabott végződtetési díj minden, a hálózatba érkező hívásra érvényes, induljon a hívás akár vezetékes-, akár mobilhálózatból.

2005-ben az NHH Tanácsa az átlagdíjakat EU-s összehasonlítások alapján állapította meg, míg a mostani határozattervezetben már minden erővel a költségalapú díjak elérésére törekszik, költségmodell alkalmazásával.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés