Connect with us

Hirdetés

technokrata

Népszerűsödik az internetbankolás

Laptop

Népszerűsödik az internetbankolás

A GKI Gazdaságkutató Rt. és a T-Mobile, a Sun Microsystems Kft.-vel együttműködve – negyedévente felméri a vállalati Internet-használati szokásokat, a hazai elektronikus gazdaság fejlődését. Jelen összefoglalóban a pénzügyi szektor Internet-gazdasággal összefüggő jellemzői kerülnek bemutatásra.

A pénzügyi szolgáltatók Internet-használati indexe a fenti részindexek számtani átlaga. 2005 negyedik negyedévében a GKI – T-Mobile e-Pénzügyi Index értéke 16,0 volt, ami az előző negyedévhez képest kismértékű visszaesést mutat. A csökkenés a biztosítók szinte minden területen tapasztalható pesszimistább véleményformálásának tudható be. A bankok és a biztosítók közötti véleménykülönbség az internetes pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban a harmadik negyedévhez képest nőtt, mivel a válaszoló biztosítók a korábbi időszakokhoz hasonlóan, kevésbé derűlátóak, mint a bankok.

Internetes banki ügyfelek
2005. december 31-én az internetes folyószámla-szolgáltatásokkal rendelkező hitelintézetek 733 ezer internetbanki szolgáltatásokra szerződött lakossági ügyféllel rendelkeztek, ami 10%-kal több mint 3 hónappal, és 47%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. 2006 végére várhatóan 903 ezerre nő a lakossági ügyfelek száma. Az internetbanki szolgáltatásokra szerződött vállalkozások száma ugyanebben az időpontban 112 ezer volt, ami 9%-os, illetve 44%-os növekedést takar a megelőző 3, illetve 12 hónap során. Becslésünk szerint 2006 végére 139 ezret meghaladó számú vállalat bankol majd Interneten keresztül is.

Internetes szolgáltatások
A bankok várakozásai alapján az internetes bankszolgáltatások közül továbbra is az internetes átutalások aránya növekszik majd a legnagyobb mértékben mind a lakossági, mind a vállalati ügyfelek között. A második, illetve harmadik helyre a tranzakciók ellenőrzése, illetve a számlainformációk lekérdezése került. A korábbi negyedévektől eltérően, a többi online banki szolgáltatás (befektetési termékek, csoportos beszedési megbízás) tekintetében is növekedésre számítanak a válaszoló hitelintézetek.

A kutatásról
A felmérés 2005 március-áprilisában történt a pénzügyi szférán belül önkitöltős kérdőívekkel megkérdezve a hitelintézeteket a 2005 negyedik negyedéves adatokról és a várakozásokról. Mérlegfőösszeg alapján a bankok 61%-a a képviseltette magát a felmérésben.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés