Connect with us

Hirdetés

technokrata

A repülőgépmodelltől a robotkutyán át az automatizált otthonig

Laptop

A repülőgépmodelltől a robotkutyán át az automatizált otthonig

A Sun Microsystems Laboratories bemutatja a Sun SPOT projektet, amely új távlatokat nyit a Java alkalmazásfejlesztők előtt.

A Sun Microsystems a Sun 2006. évi Oktatási és Kutatási Világkonferenciáján, New York-ban bemutatta a Sun SPOT projektet, amellyel új teret nyitott a Java fejlesztők számára. A Sun SPOT (Small Programmable Object Technology, azaz kisméretű programozható tárgyakra épülő technológia) projekt a vezeték nélküli érzékelőhálózatok, a robottechnika és a személyi fogyasztói elektronika fejlesztéséhez kínál innovatív, akkumulátorról működő platformot.

A processzor és az érzékelő kártya kombinációja, az akkumulátorral együtt egy tenyérnyi helyen elfér. Ez az új platform a lehetőségek egész tárházát kínálja a Java-fejlesztők, oktatók, kutatók és amatőrök számára, akik így már a számítástechnika új korszakának kreatív alkalmazásait hozhatják létre – immár a „való világot” programozva.

A Sun SPOT projekt révén, az alkalmazások fejlesztésének immár valóban csak a képzelet szab határt. Már előrehaladott fejlesztési stádiumban vannak az orvosi megfigyelő (nyomon követhető a kórházi betegek mozgása), a csomagkövető, illetve az interaktív otthonautomatizáló (az érzékelők vezérelhetik az épületek világítását, fűtését vagy a különböző készülékeket is, így egy helyiség még azelőtt „életre kelhet”, hogy az ember oda betenné a lábát) megoldások. Az alkalmazási területek között megtalálhatók a szövevényes hálózatokkal és a testre szabott robottechnikával végzett kísérletek és alkalmazások, valamint újfajta, a gesztusokat értelmező felhasználói felületek. Az oktatók már most is használják a Sun SPOT és a Java technológiát a beágyazott programozással és az új fogyasztói elektronikai eszközök tervezésével foglalkozó kurzusokon.

„A Sun 1995-ben mutatta be a Java programnyelvet a nagyközönség számára. Mára mintegy 1,5 milliárd mobiltelefon, 700 millió asztali számítógép és több millió egyéb berendezés működik ezzel a megoldással. A számítástechnika mára azonban túllépett az asztali számítógépeken, a hordozható számítógépeken, sőt, a mobiltelefonokon is. Az élet szinte minden területén megjelenik majd, és jelentős mértékben az érzékelők fogják azt működtetni.” – nyilatkozta Kristóf Judit, a Sun Microsystems Kft. marketing igazgatója. „A bejelentésnek köszönhetően a Java programnyelv ugyanolyan döntő szerephez jut majd az érzékelőkre épülő számítástechnika elterjesztésében is, mint amilyen meghatározó szerepe volt a mobiltelefonokban és az Internet területén.”

A Sun SPOT rendszer lelkét alkotó, Java 2 platformra épülő Micro Edition (röviden Java ME) virtuális számítógépet szinte teljes egészében Java nyelven alkották meg. Így könnyedén, gazdaságosan és gyorsan létrehozhatók olyan Java alapú szenzoralkalmazások, amelyek háttérben futó operációs rendszer nélkül, közvetlenül a központi egységen (CPU) futnak.

A tervek szerint 2006 májusában megjelenő Sun SPOT platformot elsőként egyetemek, kutatóintézetek és az érdeklődő magánszemélyek vásárolhatják meg, hogy kísérletezhessenek az új technológiában rejlő szinte végtelen számú alkalmazási lehetőséggel.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés