Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kis méret, processzorgyilkos terhelés: Nvidia támogatás a jövő videokodekjének

Laptop

Kis méret, processzorgyilkos terhelés: Nvidia támogatás a jövő videokodekjének

A H.264 a jelenlegi DivX, Xvid videotömörítési eljárásokhoz képest sokkal kisebb méretű állományok előállítására képes ugyanolyan képminőség mellett; viszont alaposan megizzasztja a processzort. Elkel tehát a „segítő kéz”, amit az Nvidia végre oda is nyújtott a kodeknek.

A H.264 szabvány alkalmazásával DVD-minőségben lehet filme(ke)t sugározni, és ehhez másodpercenként valamivel kevesebb mint 1 Mb (megabit) átvitelére van csak szükség. Igaz, hogy erre a legtöbb, jelenleg széles sávú internetezést lehetővé tevő hozzáférés még kevés, de a többi, hasonló minőséget ígérő eljárás csak ennél nagyobb sávszélességgel képes produkálni ugyanezt (az MPEG-2 videoformátummal például csak négyszer nagyobb méretben lehet DVD-szintű sugárzást megvalósítani) – írtuk több mint három éve, a H.264 születésekor. Habár azóta az 1 Mbps-os Internet-csatlakozások mára teljesen általánossá váltak, és az ennél nagyobb letöltési sebességet kínáló szolgáltatások sem ritkák, a szabvány még mindig nem tudott igazán elterjedni.

Ennek egyik oka, hogy a kisebb állományméret csak egy komoly kompromisszum révén érhető el. Az ezzel a kodekkel tömörített filmek „kockáinak” folyamatos megjelenése nagy erőforrás-mozgósítás esetén biztosítható. Azaz nincsen alacsony hőmérsékleten tartható processzor, sokáig működő akkumulátor: a tömörítési eljárás kivesz mindent a hardverből, amit lehet.

Nvidiához közeli források nemrég kiszivárogtatták, hogy a grafikus processzorokat fejlesztő távol-keleti vállalat olyan meghajtóprogramon dolgozik, ami már teljes támogatást nyújt a H.264 számára. Az Atit szeretné ezzel beérni a cég; ez utóbbinak az 5.13-as drivere ugyanis már támogatja a videokodeket. Az Nvidia azonban többet akar kihozni a meghajtószoftverekből: az összes 6-os és 7-es szériába tartozó videokártya profitálna a frissítésből. Még az IGP 6150-es, integrált GPU, és az alacsony ár- és teljesítménykategóriába tartozó 6200 is, azaz nem csak a drágább eszközt vásárlók kiváltsága lenne a hardveres gyorsítás. Ez utóbbiak is képesek lennének a 720 pixel széles videotartalmak megjelenítésére – igaz, a nagyobb teljesítményű megoldásoknak az 1080-as felbontású (HD) filmek sem kottyannának már meg.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés