Connect with us

technokrata

A világ első 160 GB-os notebookwinchestere

Laptop

A világ első 160 GB-os notebookwinchestere

Egy új technológia alkalmazása tette lehetővé az extrém kapacitást.

A Seagate Technology bejelentette legújabb fejlesztését: azt a 2,5 colos notebook winchestert, amelyben úgynevezett prependicular adatrögzítési technológiát alkalmaznak. Ez azt jelenti, hogy az információt tároló bitek olyan mágneses elrendezettségben (merőleges rögzítéssel) találhatók meg a merevlemezen, mely jóval kevesebb helyet igényel a jelenleg alkalmazott módszerhez képest, így ugyanakkora felületre még több adat sűríthető rá.

A technológia alkalmazásának tervéről először augusztusban számoltunk be: a Seagate tavaly nyár végén közölte a nyilvánossággal, hogy egy ilyen merevlemez meghajtón dolgozik. A Momentus család legfrissebb tagja ennek a fejlesztésnek a révén vált képessé 160 GB-nyi adat eltárolására. Ez azt jelenti, hogy négyzetinchenként 132 gigabit rögzítésére nyílik lehetőség. A technológia egyébként nem csak az adatok még kisebb helyen való tárolását teszi elérhetővé, hanem az adatátviteli teljesítményt is megnöveli – anélkül, hogy ez együtt járna a disszipáció emelkedésével.

Maga a modell a Momentus 5400.3 típusjelölést kapta, mely egyben utal a működési sebességére is: az eszközben levő adattároló lemezek percenként 5400 fordulatot tesznek meg (4200 fordulatot energiakímélő üzemmódban). A gyorsabb, 7200 RPM-es Momentus winchesterek (illetve az 1 és 3,5 colos változatok) is részesülni fognak az új adattárolási módszer előnyéből, közölte a vállalat, azt azonban nem árulta el, hogy ezek a merevlemezek mikor jelennek meg a piacon.

Első körben Ultra ATA 100 csatolófelülettel debütálnak az új merevlemezek, de az év későbbi szakaszában az akár 1,5 Gbps-os elméleti adatátviteli sebességmaximumot biztosító soros ATA interfésszel ellátott változatok is eljuthatnak a vásárlókhoz. A winchesterek meglehetősen strapabíróak: működés közben 350 G-s terhelést bírnak ki, míg kikapcsolt állapotban ez akár 900 G-s is lehet. A Seagate mérnökei az eszköznél alkalmazták a Softsonic fantázianévre hallgató motorokat és a Quietstep technológiát is, minek köszönhetően a merevlemez működés közben meglepően halk.Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

balmuda

SmartPhone

A japán kenyérpirítógyár mobilokkal próbálkozik

2021. május 17. hétfő
legerősebb androidos mobiltelefonok listája 2021. árprilis

SmartPhone

Íme a legerősebb androidos mobilok

2021. május 15. szombat
google pixel

SmartPhone

Színre lépett a Google Pixel 5a

2021. május 11. kedd
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin

Hirdetés