Connect with us

Hirdetés

technokrata

Virtuális szerverek tervezése a HP-val

Laptop

Virtuális szerverek tervezése a HP-val

A HP több új virtualizációs és nagy megbízhatóságú rendszereket támogató alkalmazást jelentett be a HP Integrity szerver családban (HP Integrity Essentials, HP Serviceguard Storage Management Suite).

Az új HP Integrity Essentials szoftver lehetővé teszi a virtuális szerverek tervezését, menedzselését és automatizálását, ezáltal leegyszerűsíti a virtuális környezetek kontrollját. A HP-UX környezetben futó nagy megbízhatóságot igénylő üzleti kritikus alkalmazások teljesítményét növeli, adat kezelési képességeit és cluster kezelését tökéletesíti a HP Serviceguard Storage Management Suite szoftver. Ez a szoftver a 2004. decemberi HP, VERITAS (most Symantec) bejelentés termékszintű megvalósítása.

Mint ismeretes, 2004 decemberében a HP jelentős változásokat jelentett be a HP-UX 11i fejlesztési terveiben: a cég gyorsítja a HP virtualizációs portfolió fejlesztéseit és a VERITAS Software Corporationnel kötött megállapodás alapján előrehozza a cluster file system megjelenését, már a HP-UX 11iv2 UNIX verzióban.

HP-UX 11i fejlesztési ütemterv
2004 decemberében a HP bejelentette, hogy csak egy fajta file rendszer lesz a HP-UX 11i operációs rendszerben az abban már használt Online JFS, ami a VERITAS Storage Foundation (VxFS) file rendszerén alapul. A HP Serviceguardot pedig összeintegrálják a VERITAS Storage Foundation Cluster File Systemmel.

A 2004. decemberi bejelentés valóban felgyorsította a HP-UX fejlesztéseket: egy évvel a korábbi roadmapben rögzített időpont előtt lesz hozzáférhető a Cluster File System a HP Unix 11i v2 változatában, a HP virtuális portfolió elemei is gyorsabban készültek el: megjelent a vPar (Virtuális Partíció) az Itanium szervereken a HP Unix 11i v2 változatában. A HP Unix 11i v3 változata pedig előreláthatólag 2006-tól várható.

A roadmap változásokat több dolog eredményezte. A felhasználói visszajelzések nehezen elfogadhatónak tartották a file rendszer és cluster megoldás késői megjelenését. A Linux rendszerek elterjedésével felmerült a közös eszközök használatának az igénye több operációs rendszeres környezetben. Az eredeti roadmap 2002-ben készült, az azóta eltelt időben a virtualizáció a piacon egyre inkább elfogadottá vált és a HP vezető pozíciót szerzett ezen a területen.

Az eredeti roadmap, azaz 2002 óta a VERITAS folyamatosan fejlesztette a file rendszerét és a cluster megoldását, amelyeknek a jelenlegi változata már funkcionálisan összemérhető az Advanced File System ill. a Single System Image, TruCluster cluster file system rendszerekkel. A VERITAS Storage Foundation volume management (VxVM) a HP-UX 11i operációs rendszeren hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint az LSM (Logical Storage Manager). Ez lehetőséget biztosított a HP-nak, hogy jelentősen gyorsítsa az új tulajdonságok piacra kerülését és a virtualizációs portfolió bővítését.

A most bejelentett standard volume manager/file system és a Serviceguarddal összeintegrált Symantec VERITAS Storage Foundation Cluster File System termékeket a HP csomagként fogja forgalmazni és azokat csak a HP-tól lehet majd megvásárolni. Ezeket a csomagokat a HP szerviz támogatni fogja, így az összes támogatás egy forrásból lesz biztosítható. A HP Serviceguard Storage Management Suite a következő csomagokból áll:
• HP Serviceguard Storage Management
• HP Serviceguard Storage Management Premium
• HP Serviceguard Storage Management for Oracle
• HP Serviceguard Storage Management for Oracle Premium
• HP Serviceguard Cluster File System
• HP Serviceguard Cluster File System for Oracle
• HP Serviceguard Cluster File System for RAC

A fenti komponenseket a HP a közeljövőben szállítja.

A HP Serviceguard Storage Management Suite megjelenése az Alpha Tru64 UNIX felhasználók Itanium migrációját is felgyorsíthatja. Az Alpha Tru64 UNIX felhasználók migrációjánál több esetet lehet megkülönböztetni. Tru64 UNIX V4.0E vagy V4.0G verziók és TruCluster Available Server esetén a HP-UX 11i v2 változat és a Serviceguard korábbi verziója már funkcionálisan egyenrangú, így ha a migráció technikai, gazdasági feltételei is teljesülnek, lehet Itaniumra migrálni. Tru64 UNIX V5.1B és TruCluster Server esetén a Symantec VERITAS Cluster File System és a ServiceGuard integrált változata a funkcionális helyettesítő termék Itanium HP-UX 11i v2 környezetben. A HP támogatja az Alpha felhasználók befektetés védelmét: a szoftver szupport szerviz szerződéssel rendelkező Alpha felhasználók számára a licenc migráció ingyenes, a szupport szerződéssel nem rendelkező felhasználók pedig az új licenc árából 40% kedvezményt kapnak. A migrációhoz a HP a licenc upgrade-n kívül még többféle támogatást tud adni (tanfolyamok, workshopok, white paperek, ellenőrző programok, régi rendszerek beszámítása, trade-in upgrade stb.), ezért célszerű a migrációt a HP szakembereivel együtt tervezni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés