Connect with us

Hirdetés

technokrata

A világ legnagyobb teljesítményű tudományos eszköze

Laptop

A világ legnagyobb teljesítményű tudományos eszköze

Az Intel bejelentette, hogy a CERN (Európai Részecskefizikai Kutatóintézet) a Large Hardon Collider (LHC) projekt keretében az erőteljes Intel Itanium kétprocesszoros fürtözött rendszerének köszönhetően sikeresen végrehajtott egy sor kritikus szimulációt a részecskegyorsítás területén.

A szimuláció a hatalmas, föld alatti részecske-detektorok hőmérséklet-szabályozását végzi.

Az LHC egy hatalmas részecskegyorsító, amelynek kerülete 27 kilométer, így a világon létező legnagyobb tudományos eszköz. Elindítását 2007-re tervezik.

Ugyanilyen fürtös rendszert alkalmazott a CERN a hosszantartó, nagysebességű adatátvitel fokozására.
Az adatátvitel kihívásainak kapcsán a CERN igazolta, hogy az Intel alapú rendszer átlagosan 600 MB-ot tud továbbítani másodpercenként a globális hálózat testvér laboratóriumaiba 10 napon keresztül.

Ez egy óriási lépés a végső teljesítménnyel szemben támasztott elvárások felé. A szuperszámítógépeknek a jövőben 1.500 MB adatot kell átvinniük másodpercenként úgy, hogy a folyamat akár egy évtizeden keresztül tartós maradjon.

A CERN ˝opencluster˝ egy kétprocesszoros fürtözött rendszer, amely a CERN openlab részeként fejlesztettek ki, olyan partnerek közreműködésével, mint az Intel, HP, IBM, Oracle és Enterasys. Az opencluster-t legutóbb arra használták, hogy optimalizálják a légáramlást az LHC cellákban, amelyek otthont adnak az óriási földalatti detektoroknak. Ez a nyílt fürtözött rendszer nyújt segítséget a CERN mérnökeinek az elengedhetetlen szimulációk teljesítéséhez.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés