Connect with us

Hirdetés

technokrata

Segítség a gyermekek szívműtéteihez

Laptop

Segítség a gyermekek szívműtéteihez

A Magyar Telekom 1,5 millió forinttal támogatta a Szívhang Gyermekalapítványt, mellyel gyermeksebészeti műszerek vásárlásához járult hozzá.

A Szívhang Gyermekalapítvány 2002-ben alakult. Az Alapítvány célja a szív és érrendszeri betegségek gyógyítása, kezelése és megelőzése. Az Alapítvány a Magyar Telekom Hozzáad program keretében másfél millió forint támogatást kapott. Az adományból a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központja részére, a csecsemők és gyermekek szívműtéteit könnyítő minimál-invazív és endoszkópos sebészeti műszereket kívánnak beszerezni.

A Gottsegen György Kardiológiai Intézet csecsemő-gyermek osztálya az egyetlen szívsebészeti főprofillal rendelkező intézmény Magyarországon. Évente közel hatszáz szívműtétet végeznek itt, eredményei az európai szintnek megfelelőek. Az Európai Szívakadémia felmérése szerint ez a centrum egyike a tíz legnagyobb és legjobb európai szívsebészeti programnak.

A csecsemő-gyermek osztály munkacsoportja – egyedi jellegéből fakadóan – nagy hangsúlyt fektet a továbbképzésre és az új sebészeti technikák meghonosítására. Az utóbbi években rohamosan terjed az endoszkópos technikák alkalmazása, az úgynevezett kulcslyuk-sebészet. A kulcslyuk-sebészet célja, hogy a betegeknek a legkevesebb sérülést és fájdalmat okozza. Szerencsére ma már a szívsebészetben is egyre több műtéttípus esetén van arra lehetőség, hogy a mellkas felnyitása nélkül meglehessen valósítani egy ilyen műtétet. A nagy seb és heg nélküli műtéti megoldással nem sérül a mellkas, mindez kisebb műtét utáni fájdalommal, és sokkal gyorsabb gyógyulással jár, amelyek a beteg számára igen nagy előnyök.

A kulcslyuk-sebészethez szükséges technikai háttér fő komponense egy endoszkóp, ami a vezetve az operatőr szeme. Ezt egy kamerához és képrögzítő rendszerhez kapcsolva a műtétet végzők monitoron tájékozódnak a műtéti területen. A beavatkozást speciális csatornákon (úgynevezett portokon) át bevezetett speciális műszerekkel végzik el. Az eszközök különleges kiképzésüknél fogva alkalmasak a hagyományos sebészeti eszközökhöz hasonló manipulációra.

Az endoszkópos technika alkalmazásával az egész műtői team monitoron követheti a műtét menetét, illetve a műtétet rögzítve az bármikor visszanézhető, elemezhető. A felvett „filmekből” számos irányában lehet előre lépni. Dokumentálhatják az eseményt, készülhet referencia anyag, oktató videó, CD-ROM készíthető, interaktív továbbképzési anyagok készíthetőek, és még számos lehetőséggel lehet élni.

A kórház osztálya már rendelkezik olyan endovíziós és képrögzítő rendszerrel, illetve megfelelő monitorral, amelyeket már használhatnak az endoszkópos beavatkozás során.

A Kórház orvosai számára azért is nagyon fontos a Szívhang Gyermekalapítvány által felajánlott segítség, mert az új műszerek beszerzése nélkül nem tudnak mellkas megnyitása nélküli műtétet végezni, a szokványos sebészeti eszközök pedig nem alkalmasak a kulcslyukon át való manipulációra. „Bízunk benne, hogy az új speciális műszerek beszerzését követően, sikerül a csecsemők és gyermekek műtéteit könnyebbé tenni és hozzájárulni a gyors és minél kevesebb fájdalommal járó gyógyulásukhoz.”



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés