Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ingyen szoftverek a francia diákoknak

Laptop

Ingyen szoftverek a francia diákoknak

Auvergne régió több ezer diákja kap két kompakt lemezt, melyen ingyenes szoftverek és egy linuxos disztribúció található. A cél, hogy a tanulók megismerjék és megkedveljék az ingyenes és nyíltforrású programokat.

Követendvő példát készül felállítani a francia régió. A Linux Arverne nevű linuxos csoportosulás (az akció egyik szellemi atyja) nemrég közölte, hogy egy központi terv keretében 64 ezer CD-csomagot fognak kiosztani a diákok között. A két lemezt tartalmazó összeállítás első korongjára szabadon használható, ingyenes szoftverek kerülnek fel, melyeket Windows-os és Mac OS X környezetben lehet használni. Néhány ezek közül: Openoffice.org, Firefox, GIMP stb.

A második CD egy Linux Live CD, mely révén anélkül lehet kipróbálni a nyíltforrású operációs rendszert, hogy ahhoz azt fel kellene telepíteni a merevlemezre. Tehát a Windows-os számítógépeken is könnyen használható, pusztán a bootolási sorrendet kell megváltoztatnia a felhasználónak. A disztribúció egyébként a Kaella lesz, amely a Knoppix francia változata.

A szeptemberi iskolakezdést minden 15 és 19 év közötti tanuló azzal kezdi majd, hogy megkapja ezt a két CD-s összeállítást, nyilatkoztak a kezdeményezés kiötlői. Nicolas Spallinger, a Linux Arverne egyik tagja a következőképp látja a helyzetet: „A diákok először FLOSS-szal (free/libre and open-source software) kezdenek egy Windows-os vagy Mac-es számítógépen, aztán kipróbálhatják a Live CD-t anélkül, hogy attól kellene félniük, valamit elkavarnak a jelenleg is használt operációs rendszerükben. Ha megtetszett nekik, akkor pedig szabadon választhatnak disztribúciót.”

Ha beválik a projekt, akkor nem csak a középiskolások, hanem a fiatalabbak és az egyetemisták között is hasonló akciókba kezdenének, mondta Spallinger. A férfi azt is elárulta, hogy Franciaország más régióiból is érdeklődéssel figyelik a történéseket, köztük az ország központjával, Párizzsal. Hasonló kezdeményezés itthon sem ártana.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés