Connect with us

Hirdetés

technokrata

Letölthető az Opera 8.01 magyar változata

Laptop

Letölthető az Opera 8.01 magyar változata

Elérhetővé vált a böngésző biztonsági frissítéseket is tartalmazó verziójának magyar nyelvű kiadása.

Május közepén jelent meg a komoly változtatásokon áteset Opera böngésző két változata: egy fizetős (amelyre ingyen upgrade-elhetnek azok, akik a 7-es verziót megvették), illetve egy reklámcsíkkal bíró, úgynevezett adware típusú szoftver is beszerezhető. A fizetős változat azonban meglehetősen rugalmas feltételekkel bír, így a több számítógéppel rendelkező családokban érdemes elgondolkodni a megvásárlásán: az egy háztartásban élők számára egyetlen licenccel akár több PC-n is futtatni lehet, reklámcsík nélkül a 8-as Operát.

Az újdonságok közül néhány, felsorolásszerűen:
– User Javascript
– Atom RSS hírolvasás
– natív SVG (Scalable Vector Graphics) támogatás
– hangvezérlés (!)
– automatikus heti frissítés-keresés stb.

8.01-es változat

A 8.01-es kiadás másfél hete vált elérhetővé – akkor még csak angol nyelven. A minap azonban egyik olvasónk, Molnár Zoltán felhívta a figyelmünket, hogy már a magyar nyelvű (adware) változat is letölthető. Ezt természetesen feltettük a Terminal Download szerverünkre.

Öt biztonsági probléma okán kellett kiadni a norvég Opera Software-nek a legújabb verziót, amely közül a legkomolyabb is „csak” mérsékelten kritikus besorolást kapott a dán Secunia veszélyességi listáján (ez egyébként közepesen kockázatos minősítést jelent). Többek között egy XMLHttpRequest átirányítási hibát és két cross-site scriptelési hibát iktat ki az új verzió. Ezek kihasználásával egyébként egy támadó egy megbízható website részének álcázhatja az ártalmas tartalmakat – érdemes tehát frissíteni. Ezenfelül további apróbb változtatások is történtek: például az Opera továbbfejlesztette az úgynevezett biztonsági eszközkészletét (security bar).



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés