Connect with us

Hirdetés

technokrata

2 év börtön a Microsoft meglopásáért

Laptop

2 év börtön a Microsoft meglopásáért

Saját cégét több mint 10 millió dollárra lopta meg az ex-alkalmazott, ezért két év börtönbüntetésre ítélték, döntött a bíróság egy régóta húzódó ügyben.

Még 2003 őszén írtunk arról az esetről, melynek során egy belső vizsgálat rávilágított arra, hogy a Microsoft alkalmazottjai közül néhány saját munkaadóját lopta meg. Az amerikai vállalat kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosít alkalmazottai részére az általa fejlesztett szoftverekből, ám ezzel többen visszaéltek és több millió dolláros veszteséget okoztak a redmondi cégnek. Két évvel ezelőtt akadt horogra Richard Gregg, aki 2002 májusától az adott év decemberéig volt a Windows egyik projektkoordinátora. Ezen időszak során annyiszor és olyan mértékben vette igénybe a fenti lehetőséget, hogy több mint tízmillió dollárral károsította meg a Microsoftot.

Gregg egyébként akkor bukott meg, amikor a vállalat magándetektívet fogadott fel egy hasonló csalás kivizsgálására. A Microsoft egyik korábbi menedzsere, Daniel Feussner ugyanis szintén a diszkont áron vásárolt, majd jelentős haszonnal továbbadott szoftverekből élt. Tette mindezt egészen addig, amíg le nem tartóztatták – ezt követően azonban egészségi állapota megrendült, majd kórházba került, ahol saját kezűleg vetett véget életének (vélhetően a rá nehezedő pszichikai nyomás miatt). Hasonló okból akadtak a cég Xbox konzol- és játékfejlesztő részlegén dolgozó Kori Robin Brownra is, aki 6 millió dollár értékben rendelt szoftvert anyacégétől, amit aztán saját maga értékesített. A magát bűnösnek valló hölgyet a bíróság 17 hónapnyi börtönbüntetésre ítélte.

Visszatérve Richard Greggre: az ex-projektkoordinátor azt állította, amikor letartóztatták, hogy nem bűnös, így az ő esetében egy egész bírósági eljárást le kellett folytatni. Ennek során megállapították, hogy összesen 13 millió dollár kár érte a Microsoftot az áron alul értékesített, összesen 4400 program miatt. A 45 éves férfit végül szintén bűnösnek találta a bíróság (aki az eljárás vége felé beismerő vallomást tett), és két év szabadságvesztésre, valamint több mint 5 millió dolláros pénzbüntetésre ítélte. A magyar pénzben hihetetlenül soknak, majdnem 1 milliárd forintnak megfelelő összeg kifizettetésére azért van remény, mert a férfi nem élte fel a pénzt, a profit nagy részével még mindig rendelkezik.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés