Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bécs átáll Linuxra

Laptop

Bécs átáll Linuxra

Még az idei év első félévében megkezdődhet az osztrák főváros kormányzati számítógépeinek nyíltforrású szoftverrel való ellátása.

Bécs városvezetésének információtechnológiai területtel foglalkozó tagja, Erwin Gillich jelentette be a váltást, melynek során a Windows 2000-es operációs rendszereket Linuxszal tervezik lecserélni, s a Microsoft Office 2000-es irodai alkalmazáscsomagját az OpenOffice.org termékével óhajtják kiváltani. Ezen intézkedések nyomán a bécsi városvezetés birtokában levő 16 ezer asztali számítógépből közel 7500 állhat át majd OpenOffice-ra, s durván 4800 lehet azon PC-k száma, mely operációs rendszert is vált.

A folyamatot koordináló IT-részleg nem erőltet rá semmit a felhasználókra, pusztán a lehetőség felkínálásáról van szó. Remények szerint azonban sokan döntenek majd a váltás mellett, bár a fenti becslések szerint a dolgozók nagyobb része csak az irodai alkalmazáscsomagot cserélné le, operációs rendszerét nem. Az OpenOffice egyébként rendelkezik Windows-os és linuxos változattal is. A költségek alacsonyan tartása érdekében számítanak az alkalmazottak autodidakta felkészülésére, mert míg maga a telepítés ingyenes lesz, és supportot is kínálnak majd a felhasználók számára, teljes átképzéseket nem terveznek indítani.

Éppen emiatt az első időszakokban pár száznál több jelentkezőre nem is számítanak a hivatali dolgozók köréből, Gillich szerint a tervezett 7500-as számot idén nem fogják elérni. „Szeretnénk, ha sikerrel járna az akció, de a belső piac dönt majd.” – utalt a projektfelelős a várható nehézségekre. A folyamat egyébként május-június magasságában indulhat be, ekkortól kínálják majd a hivatali igényeknek megfelelően testre szabott, Debian disztribúcióra épülő Wienux operációs rendszert. A módosításoknak köszönhetően egyébként olyan eszközökkel bővül(t) a pingvines OS, melyek az alap Debianban nem találhatók meg, s kinézet tekintetében is „Windows-szerűbbé” tették a Wienuxot, hogy kevéssé legyen megterhelő az átállás. A saját verzió kialakítása mellett egyébként szintén a költséghatékonyság szólt legfőbb érvként.

Bécs ezzel a lépéssel olyan európai nagyvárosokhoz csatlakozik, mint a németországi München, a norvég Bergen vagy Franciaország fővárosa, Párizs.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés