Connect with us

Hirdetés

technokrata

EU-előnyök: olcsóbb szoftver, átalakuló kereskedelem

Laptop

EU-előnyök: olcsóbb szoftver, átalakuló kereskedelem

A jelentős megtakarításokat jelentő EU-beszerzésekkel nem élnek a hazai vállalkozások.

Az új évben jelentős gazdasági tartalék lehet az EU tagságból következő árelőnyök érvényesítése. Az informatikában ez azt jelenti, hogy a magyar disztribútorok kihagyásával, akár közvetlenül az európai központoktól is beszerezhetők a különféle szoftverek.

Kővári Viktor licencelési szakértő, a L-Port ügyvezetője szerint fél évvel a csatlakozás után egyértelműen megállapítható: „A jelentős megtakarításokat jelentő EU-beszerzésekkel nem élnek a hazai vállalkozások. A kérdés az: miért? Nem tudnak a lehetőségekről, vagy fennakadnak a – változatlanságban érdekelt – hazai értékesítési struktúra merevségén?”

A folyamatosan szélesedő hardverpiacot dinamikus trendváltozások jellemzik: friss termékek robbannak be és váltják le az öröknek hitt eszköz-struktúrákat. Elég csak az utóbbi évek változásaira gondolni, például a noteszgépek, a PDA-k és az okos telefonok előretörésére, vagy a monitorok lesoványodására, a folyadékkristályos kijelzők mindent elsöprő sikerére. A piaci átalakulásokat követő értékesítési formaváltásokat – részlet, lízing, bérlet – a vásárlók elfogadják.

Ugyanez a mozgalmasság nem jelenik meg a másik oldalon, a szoftverellátás területén. Az aktuális disztribúciós ajánlatok és akciók adnak ugyan játékteret a rendszergazdák számára, és az informatikai igazgatók is tallózhatnak a licencelési ajánlatok között, de mindez nem mindig jelenti egyértelműen az árak csökkenését, a megfizethető szoftverfrissítést.

A Software Spectrum hazai képviselője, az L-Port Kft. ügyvezetője úgy véli: „a szofverkereskedelem dinamizálásának egyik útja lehet a nagyobb EU-kedvezmények felkutatása, a jelentős árelőnyöket kínáló konstrukciók hazai bevezetése.”

Kővári Viktor szerint arra kellene koncentrálni, hogy a KKV szektor is hozzájuthasson a hatszázmilliós európai piac nagyságrendjéből következő árkalkulációs engedményekhez. Ennek egyik útja lehet a kis (50 PC alatti) cégek számára is nyújtott központi licencelés. Ez azt jelenti, hogy közvetlenül az európai jogokkal rendelkező európai vezérképviseletnél vásárolnának a magyar vállalkozások is, így – a darabszámtól és a terméktől függően – akár huszonöt százalékos megtakarítás is elérhető.

Az L-Port már kidolgozta az európai piac-determinátorok eléréséhez alkalmas módszereket, technikákat. A megvalósításban a saját félévtizedes üzleti tapasztalataira, a legmagasabb minősítéssel rendelkező mérnök-rendszerintegrátori szakértőire építhet. A kapcsolatrendszert és az európai területet átfogó operációs aktivitást a Software Spectrum biztosítja.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés