Connect with us

Hirdetés

technokrata

Linuxos támogatás a Windows Media-nak

Laptop

Linuxos támogatás a Windows Media-nak

A Linspire „lepaktált” nagy ellenfelével, a Microsofttal, így operációs rendszere már támogatja a redmondi médiaformátumot.

A Microsoft három éve jogi eljárást kezdeményezett Michael Robertson cége ellen, arra hivatkozva, hogy a Lindows márkanév megtévesztően hathat a vásárlók számára. Ugyan a Lindows ˝hazai vizeken˝, azaz az USA-ban pert nyert a bíróság előtt, de Európában többnyire ellene ítéltek – a nagy kártérítést elkerülendő döntött úgy a vállalat, hogy operációs rendszerének, a LindowsOS-nek Linspire-re változtatja a nevét.

Redmond aztán nyáron úgy döntött, hogy elfogadja az eredményeket, s megállapodik a Lindows-zal. Ennek részeként 20 millió dollár kifizetését vállalta magára, cserébe pedig megkapja a Lindows-zal kapcsolatos (európai) domaineket. A megállapodás részét képezte a korai Lindows OS-ekben megtalálható Windows Media komponensek elhagyása. A tárgyalások során ugyanis megállapodtak abban a felek, hogy a Linspire-be egy négy évre szóló, jogdíjmentes licenc kerülhet bizonyos Windows Media szoftverösszetevőkről.

Nos, ez utóbbi a napokban konkretizálódott: egy hete jelentette be Robertson vállalata, hogy licencelték a Microsofttól annak médiaformátumát. Ezzel a disztribúció – ellentétben sok más linuxos operációs rendszerrel – képes WMA állományok kezelésére is. Igaz, Redmond vonakodott jogvédelmi eljárását, a DRM-et átengedni Linuxra, ezért Linspire alatt továbbra is lejátszhatatlanok maradtak a jogvédett tartalmak, mint például a Napster zeneáruházában megvásárolt dalok.

Ez két komoly dolgot is előrevetít: egyrészt tisztán látszik, hogy a Microsoft a digitális zenék, filmek használatát a Windows Media-hoz akarja kötni (ami nem is csoda, hiszen már dollárszázmilliókat beleölt a fejlesztésekbe), másrészt Robertson lépése jelzés azon médiacégek számára, akik eddig is a Windows Media-hoz ragaszkodtak. Ez pedig azt az üzenetet közvetítheti feléjük, hogy a jövő egyértelműen a WM-é.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés